Franciaország a bankok és a gazdagok pénzére pályázik

GlobalFX

2012. július 4., szerda 16:41, frissítve: csütörtök 10:18

A francia kormány az államadósság csökkentése érdekében célba vette a bankokat, energiakonszerneket és a jómódú, gazdag polgárokat. A kormány szerdán fogadta el az új kiegészítő költségvetést, melyben számos pluszterhet ró az érintettekre. A szakemberek az idei évben plusz 7,2 milliárd euró többletbevételre számítanak.

Jerome Cahuzac, költségvetési miniszter szerint, egyelőre adóbevételekkel könnyítenének az állam helyzetén, majd később fokozatosan csökkentenék a kiadásokat is, írta a Reuters. A kiadások csökkentése azonban olyan feladat, mondta Cahuzac, mint egy tankhajó megállítása: „Kifejezetten hosszú időbe telik.”

Hollande tervei között szerepel a bankok és bizonyos energiacégek megsarcolása mellett a gazdag franciák bevonása is. Egyszeri különleges adó kivetését tervezik az 1,3 millió eurónál magasabb vagyonnal rendelkező állampolgárokra. A tervek szerint ez az intézkedés önmagában is 2,3 milliárd eurós bevételt hozhat. A banki és az energiaszektortól 1,1 milliárdra számítanak. Az új kormány ezekkel az intézkedésekkel tartaná az idei és a jövő évi deficitcélokat, hiszen a gyenge gazdasági növekedés erre egyedül nem képes.

Emellett a túlórák adómentességét biztosító szabályozásokat is visszavonnák, melyek még Sárközy nevéhez köthetők. Ez újabb 1 milliárd eurót jelenthetne. Emellett a pénzügyi tranzakciós adót is megdupláznák 0,2%-ra, ami újabb 170 millió eurót hozhat a konyhára. A Parlament még ebben a hónapban szavazhat a kiegészítő költségvetésről.

A kormány 2012-re már csak 0,3%-os növekedéssel számol a korábbi vezetés általprognosztizált 0,7% helyett. A jövő évre nézve 1,2%-kal kalkulálnak a szakemberek a korábbi 1,75% helyett. A hétfőn napvilágot látott adatok szerint az idei évben közel 10 milliárd euró hiányozhat a költségvetésből. A jövő évben azonban ez a hiányzó összeg már elérheti a 33 milliárd eurós értéket is.

Pierre Moscovici, francia pénzügyminiszter biztosította európai kollégáit, hogy az ország tartani fogja az idei és a jövő évre tervezett deficitcélokat, és megteszik az ehhez szükséges intézkedéseket. Ennek köszönhetően a költségvetési deficit 2012-ben várhatóan a GDP 4,5%-t éri majd el. A tervezett intézkedések nélkül azonban az érték mindjárt 5% fölé kúszna. A jövő évre továbbra is 3%-os deficitcéllal számol a kormány, mondta Moscovici. Kiegyensúlyozott költségvetés legkorábban 2017-ben alakulhatna ki, amire 1974 óta nem volt példa Franciaországban.

(Odor Tamás – www.globalfx.hu)