Pénzpiacok

Kína szigorít a földfémek piacán

GlobalFX

2012. augusztus 08., szerda 16:42
Kína rövid gyeplőre fogja a földfémek termelését. A cél az ágazat megtisztítása és az állami felügyelet erősítése. Fennmaradásuk érdekében a bányáknak és a feldolgozóüzemeknek a jövőben meg kell felelniük az állami kvótáknak. A China Daily mai cikke szerint még a héten meglesz a szükséges szabályozás a minimális termelési követelményekkel kapcsolatban.

Jia Yinsong felelős minisztériumi igazgató szerint a 23 bánya harmada és a 99 feldolgozóüzem közel fele nem tudja majd hozni a várt kvótákat. Szakértők szerint az új szabályozással Kína termelési kapacitásának kereken egyötödét bezárás fenyegeti. Az Umetal.com elemzői szerint azonban akár az ágazat 70 százaléka is veszélyben lehet. Az exportokat aligha érinti az új kvótarendszer, hiszen a nagyobb konszernek kényelmesen teljesítik a várt értékeket.

A kínai vezetés az értékes nyersanyagok illegális csempészetét szeretnék visszaszorítani. Főként a kisebb üzemekre volt jellemző, hogy időről időre eltűntek kisebb-nagyobb mennyiségek.

A China Daily információi szerint Kína korlátozta a bányászati jogokat is, mivel a 2011-es rekordértékek óta több mint 50 százalékkal csökkentek az árak. Egy tonna neodímium-oxid egy éve még 360 000 dollárba került, míg ma már 100 000 dollárkörül hozzájuthatunk egy tonnához.

A földfémek igen keresettek az elektronikai iparban, főként az okostelefonok és a különböző képernyők gyártásánál. Kínában található a világkészleteinek egyharmada, de jelenleg a kereslet 90 százalékát elégítik ki a kínai üzemek. A nyugati országok többsége az ökológiai következmények miatt tartózkodik a kitermeléstől és a feldolgozástól. Az EU, az USA és Japán nemrég közösen jelentették fel Kínát a WTO-nál (World Trade Organization) a földfémek exportjának korlátozása miatt. A legújabb pekingi szabályozás tovább gerjesztheti a feszültséget. (Odor Tamás – www.globalfx.hu)

Hirdetés

MNO vezető hírek

Bajnokok Ligája, selejtező-visszavágó

Debrecen–Cliftonville 0–0 – percről percre

Parányi északír ellenfelével meggyűlt a baja a Debrecennek a BL-selejtező odavágóján, most lehet bizonyítani, ki a jobb. Tovább

1

Értetlenül áll a legnagyobb kerékpáros ernyőszervezet az újabb bringás alkoholliberalizáció előtt, de segítséget ajánl a rendeletalkotónak. Tovább

Művészek, iparosok, tudósok és nyomozók egyben: három frissen végzett restaurátor vall választott hivatásáról. Tovább

44

Az uniós külügyérek és Kövér László házelnök is részvétét fejezte ki a tragédia miatt, Ausztrália lépést fontolgat. Tovább