Az EKB visszautasítja a vádakat

Először a Spiegel Online számolt be a vizsgálatról. Az úgynevezett Group of 30-ban kereskedelmi és magánbankok nagy hatalmú vezetői, valamint akadémikusok gyűlnek össze. Az EKB egyik szóvivője megerősítette a hírt, az EKB-hoz valóban megérkezett Nikiforos Diamandouros biztos írása és a meghatározott időn belül választ fog kapni rá. A bank ugyanakkor visszautasítja az érdekütközés vádját.

Az antilobbi csoport kifogásai

Az ombudsman csak véleményt formálhat, ajánlást adhat, azonban nem szabhat ki büntetést. Nála nyújtott be panaszt a Corporate Europe Observatory nevű antilobbi csoport Draghi tagsága ellen. „Attól tartunk, hogy Draghi a Group of 30 csoport tagjaként egyeztetéseket folytathat a nagyobb befektetési bankokkal”, közölte a panasztevők vezetője, Kenneth Haar.

Draghi mellett többek között az egykori EKB-elnök Jean-Claude Trichet is a csoport tagja, nem is beszélve a Nobel-díjas közgazdász Paul Krugmanról vagy a Morgan Stanley Befektetési Bank egyik magas rangú képviselőjéről. A 64 éves banki szakember szerepével kapcsolatban részletek még nem láttak napvilágot, hiszen a csoport a nyilvánosságot teljesen kizárva szokott tanácskozni.

Draghi részvétele már önmagában is érdekellentétet szülhet: „Az EKB szabályzatait vizsgálva egyértelműen kiderül, hogy az elnöknek nem szabadna részt vennie hasonló tevékenységben”, hangsúlyozta Haar, mivel az EKB is jelentős szerepet tölt be az európai bankok szabályozásában.

Csak októberben várható mélyrehatóbb vizsgálat

Az ombudsman egyik szóvivője szerint mivel a panasz megalapozott, ezért kötelezően vizsgálatot fognak tartani. Július 24-én küldte el az ombudsman a panaszokkal kapcsolatos levelet az EKB-nak – Diamandouros csak az európai intézmények elleni panaszok esetében jár el, ebben az esetben az EKB ellen.  „Az EKB-nak kell előttünk tisztáznia a dolgot, nem pedig Draghi elnök úrnak”, nyilatkozta a szóvivő. A kérdéseket felteszik az ombudsman weboldalára is. Az Európai Központi Banknak október 31-ig van ideje az állásfoglalásra, Diamandouros csak ezután vizsgálja majd meg a panaszok konkrét tartalmát. (Odor Tamás – www.globalfx.hu)