Pénzpiacok

Mibe fekteti pénzét Barack Obama?

GlobalFX

2012. augusztus 14., kedd 14:11
Mikor 2011-ben gyengülés mutatkozott a pénzpiacokon, az amerikai elnök, Barack Obama pénzügyei is megváltoztak. A befektetők ezt is és még sok minden mást megtudhatnak a nyilvánosságra került adatokból.
Tetszik a cikk? Ossza meg ismerőseivel is!

Néhány kattintással elérhető kényes adatok

Mindenkinek nagy kihívást jelent, hogy a mai, válságokkal sújtotta világban, befektesse megtakarításait – legalábbis ha az a cél, hogy a befektetés módja minél nagyobb hozammal kecsegtessen és minél kisebb kockázatot hordozzon. A befektetési cégek napi ajánlatainak összehasonlítása sokak mindennapi elfoglaltságává vált. Aki ezeken kívül további inspirációt keres, most az amerikai politikusok befektetései között is mazsolázhat.

Mivel az amerikai kongresszus tagjai minden évben közzé kell, hogy tegyék magánjellegű értékpapír-ügyleteiket, az érdekelt befektetőknek elég néhányat kattintaniuk a washingtoni Tran Legistorm weboldalára, és megnézhetik, például az amerikai elnök, Barack Obama melyik alapkezelőre bízza pénzét.

Obama az alapokra esküszik

2011-ben a második félévben világszerte veszteségekről számoltak be a pénzpiacokon, a vezető politikusok befektetéseiben is érezhető volt a válság hatása. Obama 2010-ben megvált Pacific Investment Management Co. (Pimco) papírjaitól és a Pimco elnökével, Bill Gross-szal ellentétben teljesen az amerikai államkötvényekre bízta magát.  

Az elnök az állampapírokat 2011-ben is megtartotta, azonban ismét befektetett a Pimco-nál is, és 100 000 dollárt transzferált annak alapjába (Total-Return-Fond). Joe Biden másképp gondolkodott, hiszen 2011-ben 100 és 15 000 dollár közti összegeket fektetett több különféle részvényalapba is, amelyek lendületesen növekvő papírokra spekuláltak. Biden ugyanakkor készpénzt is félretett különböző számlákon.

Clinton a görögökben bízott

Nem tudni azonban, hogy például az amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton milyen befektetési formák mellett döntött. A legutóbbi, interneten is elérhető adatok még 2007-ből, azaz a válság előtti időkből származnak. Clinton akkoriban nem alapokba fektetett, hanem kisebb összegeket (1000 dollárig) fektetett különféle részvényekbe, az Amazontól kezdve a SAP-on át a National Bank of Greece-ig. Bármit is választ a józan befektető, célszerű mindig megvizsgálnia befektetés kockázati oldalát is.


Ódor Tamás
Globalfx.hu

Hirdetés

MNO vezető hírek

Bacskai Balázs felkészülését Bacskai Imre helyett a szintén volt Európa-bajnok bunyós Badari Tibor irányítja. Tovább

1

A gól nélküli odavágó után a DVSC kedden otthon 2–0-ra legyőzte az északír Cliftonville együttesét, így a 3. BL-selejtezőkörben van. Tovább

2-3 százalékos reál GDP növekedés mellett is fokozatosan kinőhető az adósság – hívta rá fel a figyelmet Borbély László András a Hír Tv-ben. Tovább

8

Szörnyű védőjátékkal katasztrofális vereséget szenvedett Magyarország Portugáliától az U19-es labdarúgó-Eb-n. Tovább