Virágzó üzletág a szociális csalás Olaszországban. A Római Gazdasági Rendőrség adatai szerint, a csalók több mint 60 millió euróval károsították meg az olasz államot. Az ellenőrök vizsgálatai nyomán jutottak annak az eddig 400 olasz állampolgárnak a nyomára is, akik külföldön élnek ugyan, de ugyanakkor „rászorulóként” szociális támogatásban részesültek hazájukban.  A külföldön élő csalóknak most megközelítőleg 9 millió eurót kellene visszafizetniük az államnak. Mario Monti kormánya elkötelezetten harcol a szociális- és adócsalók ellen, írta a Dapd.  

Olaszország egyelőre képtelen kilábalni a recesszióból. Az Olasz Statisztikai Hivatal (Istat) adatai szerint, az előző negyedévhez viszonyítva a második negyedévben 0,7%-kal csökkent a gazdaság teljesítménye. Ez volt a sorban a negyedik gyengülést mutató GDP adat. Az elemzők csupán 0,5-0,6% közötti értékre számítottak. Az Istat adatai alapján minden vizsgált szektorban gyengült a gazdasági aktivitás az ipartól a szolgáltatásokon át a mezőgazdaságig. Az első negyedévben 0,8%-kal esett vissza a mutató. Recesszióról akkor beszélhetünk, ha a GDP mutatója egymást követően két negyedévben is csökkenést mutat. Éves viszonylatban 2,5%-kal gyengült az olasz gazdaság teljesítménye.

Meglepően erősen esett vissza a júniusi olasz ipari termelés mutatója. Havi szinten vizsgálva 1,4%-os volt a visszaesés mértéke az elemzők által várt 1,0%-os mínusz helyett. Egy hónappal korábban még felcsillant egy enyhe reménysugár, hiszen a mutató 1,0%-os emelkedést mutatott. Éves viszonylatban még ennél is lehangolóbb a helyzet, hiszen a júniusi adat 8,2%-kal gyengébb a tavalyi adatnál.

A bankrendszernek is komoly problémákkal kell szembenéznie. A Moody's július 13-án minősített le 13 bankot azt követően, hogy Olaszország besorolását is lerontották. Tegnap aztán a Standard & Poor's is beállt a sorba, és leminősített 15 olasz bankot, köztük az UniCreditet és az Intesa Sanpaolót. Nem váratott magára sokáig a külföld válasza. Külföldi, főként svájci bankok egyből komoly érdeklődést mutattak az olasz CDS-ek (Credit Default Swaps) iránt. A Credit Suisse és az UBS is érintett, de a JPMorgant is az érintettek között találhatjuk.

Odor Tamás
Globalfx.hu