Olaszországban is virágzó üzletág a szociális csalás

GlobalFX

2012. augusztus 7., kedd 15:50, frissítve: kedd 16:15

A szakértők várakozásainál mélyebben érinti a krízis Olaszországot. Egyre többen próbálnak meg az állam átverésével boldogulni. Az olasz pénzügyi hatóság ebben az évben, több mint 3400, állítólag munkaképtelen és segélyre szoruló csalót leplezett le, akik jogosulatlanul igényeltek járadékot vagy szociális támogatást.

Virágzó üzletág a szociális csalás Olaszországban. A Római Gazdasági Rendőrség adatai szerint, a csalók több mint 60 millió euróval károsították meg az olasz államot. Az ellenőrök vizsgálatai nyomán jutottak annak az eddig 400 olasz állampolgárnak a nyomára is, akik külföldön élnek ugyan, de ugyanakkor „rászorulóként” szociális támogatásban részesültek hazájukban.  A külföldön élő csalóknak most megközelítőleg 9 millió eurót kellene visszafizetniük az államnak. Mario Monti kormánya elkötelezetten harcol a szociális- és adócsalók ellen, írta a Dapd.  

Olaszország egyelőre képtelen kilábalni a recesszióból. Az Olasz Statisztikai Hivatal (Istat) adatai szerint, az előző negyedévhez viszonyítva a második negyedévben 0,7%-kal csökkent a gazdaság teljesítménye. Ez volt a sorban a negyedik gyengülést mutató GDP adat. Az elemzők csupán 0,5-0,6% közötti értékre számítottak. Az Istat adatai alapján minden vizsgált szektorban gyengült a gazdasági aktivitás az ipartól a szolgáltatásokon át a mezőgazdaságig. Az első negyedévben 0,8%-kal esett vissza a mutató. Recesszióról akkor beszélhetünk, ha a GDP mutatója egymást követően két negyedévben is csökkenést mutat. Éves viszonylatban 2,5%-kal gyengült az olasz gazdaság teljesítménye.

Meglepően erősen esett vissza a júniusi olasz ipari termelés mutatója. Havi szinten vizsgálva 1,4%-os volt a visszaesés mértéke az elemzők által várt 1,0%-os mínusz helyett. Egy hónappal korábban még felcsillant egy enyhe reménysugár, hiszen a mutató 1,0%-os emelkedést mutatott. Éves viszonylatban még ennél is lehangolóbb a helyzet, hiszen a júniusi adat 8,2%-kal gyengébb a tavalyi adatnál.

A bankrendszernek is komoly problémákkal kell szembenéznie. A Moody's július 13-án minősített le 13 bankot azt követően, hogy Olaszország besorolását is lerontották. Tegnap aztán a Standard & Poor's is beállt a sorba, és leminősített 15 olasz bankot, köztük az UniCreditet és az Intesa Sanpaolót. Nem váratott magára sokáig a külföld válasza. Külföldi, főként svájci bankok egyből komoly érdeklődést mutattak az olasz CDS-ek (Credit Default Swaps) iránt. A Credit Suisse és az UBS is érintett, de a JPMorgant is az érintettek között találhatjuk.

Odor Tamás
Globalfx.hu