Pénzpiacok

Roman Abramovics beszáll az aranykitermelésbe

GlobalFX

2012. július 02., hétfő 15:01
A BHP Billiton nyersanyagóriás Roman Abramovics milliárdossal közösen tervez arany és rézkitermelést Oroszország legkeletibb régiójában. Az együttműködéssel kapcsolatos tárgyalások egyes értesülések szerint már javában zajlanak.

Az orosz milliárdos, Roman Abramovics a BHP Billiton-nal karöltve tárná fel Oroszország egyik legnagyobb aranybányáját. Abramovics befektetési társasága, a Millhouse Capital tárgyalásokat folytat a BHP-vel egy közös vállalkozás létrehozásáról, amely Csukcsföld készleteinek kiaknázását végezné Oroszország legkeletibb régiójában, írta a "Kommersant". A BHP még idén megkaphatja a projekt 75%-t, amiért belső források szerint alig 1 milliárd dollárt kell letennie.

Abramovics ismét hatalmasat kaszálhat

Ez nagy üzleti lehetőséget jelentene Abramovics számára. A Millhouse 2008-ban csupán 45,5 millió dollárért szerzett bányászati engedélyt a területen. Az ausztrál-brit bányatársaság is komoly nyereségben reménykedik. A térségben a legutóbbi becslések szerint 27 millió tonna réz és 1600 tonna arany termelhető ki, ami az orosz aranykészletek egyharmadának felelne meg.

A kitermelés megkezdése előtt azonban jelentős beruházásokra lesz szükség. A lelőhelyek ugyanis Csukcsföld egyik legelhagyatottabb területén találhatók. Az ércek feldolgozásához hatalmas mennyiségű áramra lesz szükség- azonban a környéken csupán egyetlen jelentősebb áramforrás található, egy régi, kiöregedett atomerőmű. Az egyik megoldástervezet szerint feltárnák a régió szénkészleteit a megfelelő mennyiségű áram előállításához. A közúti és a vasúti hálózatokat is ki kellene építeni. Szakértők szerint az aranykitermelést legkorábban 5 év múlva kezdhetik meg a területen. Abramovics 2000 és 2008 között volt Csukcsföld kormányzója, majd a parlament elnöki tisztjét vette át. (Odor Tamás – www.globalfx.hu)

Hirdetés

MNO vezető hírek

Vízilabda-Eb, negyeddöntő

Magyar–orosz – percről percre

A lendület nem állhat meg; az Eb-n vereséggel rajtoló női válogatott két szép győzelem után, az elődöntőbe jutásért Oroszországon igyekszik átrágni magát. Tovább

Al Di Meola, a sok műfajban otthonos amerikai gitárvirtuóz, a dzsessz egyik nagysága július 22-én hatvanéves. Tovább

Kurucz Éva Magyarország megújulásában jelentős mérföldkőnek nevezte az „igazságos és szolidáris” napközis táborokat. Tovább

Női tőrcsapatunk csak a tizenkettedik helyet szerezte meg Kazanyban. Tovább