Hitel

A családok ötöde hitelből fedezte a karácsonyt

MNO, 2016. február 11., csütörtök 14:05, frissítve: csütörtök 14:22
A Provident Pénzügyi Zrt. egy országos kutatás keretében azt vizsgálta a magyar háztartások átlagosan mekkora összeget költenek az ünnepi időszakban, milyen forrásokat vesznek igénybe a kiadások fedezésére, és persze azt is, mire számítanak a 2016-os esztendőben.

A felmérésből kiderül, hogy a megkérdezett ötszáz fő kétharmada anyagilag megterhelőnek érezte a karácsonyt és a szilvesztert, ám mindössze 24 százalékuk nyilatkozta azt, hogy emiatt az újév első felében le kell mondania valamiről. Azok, akik spórolva kezdik 2016-os évet, leginkább a napi szintű kiadásokból faragnak le, csúsztatják a közüzemi számlák befizetését, illetve később vásárolnak ruhát.

A válaszadók majd 50 százaléka több mint 50 ezer forintot költött karácsonykor – ehhez persze érdemes azt az adatot is odatenni, hogy egyötödük egész évben spórolt az ünnepekre. Majdnem ugyanennyien külső forrásból oldották meg a vásárlást: 15 százalékuk pénzintézettől, míg 6 százalékuk ismerőstől vagy családtagtól kért kölcsön. A felmérésben résztvevők közel harmada (32 százalék) az adott pillanatban rendelkezésére álló összeget osztotta be.

A kutatásban vizsgálták a magyar háztartások 2016-os pénzügyi kilátásait és terveit is: a magyarok 25 százaléka tervezi a kölcsönfelvételt, amit leggyakrabban lakásfelújításra, illetve ingatlanvásárlásra fordítanának. És hogy mekkora összeg szükséges az anyagi gondoktól mentes élethez? A résztvevők egyharmadának havi 20-50 ezer forint kellene.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása