Bankügyek

Az Erste feljöhet a második helyre a piacon

MNO, 2016. január 15., péntek 13:40
Több mint tizedével nőhet idén a privát bankokban kezelt vagyon. Az Erste feljöhet a második helyre a piacon, és a kis szolgáltatók megszenvedik a megemelt Beva-díjat – írja pénteki számában a Világgazdaság.

Tavaly több mint 10 százalékot nőhetett a privát banki piac, és várhatóan az idén is hasonló mértékben gyarapodnak majd a legvagyonosabb réteg számlái – mondta a lapnak Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezető igazgatója. Mint írják, a körülbelül 48 500 privát banki számlán 2015 végén megközelítőleg 3400 milliárd forintot kezeltek a szolgáltatók, és ez év végére a számlák száma elérheti az 50 ezres lélektani határt. Az egyenlegek 3800 milliárd forinttal növekedhetnek.

A vagyon növekedésében fontos szerepet játszott az új pénzek beáramlása, ez a tendencia Karagich szerint idén is megmarad.

Sokszorosára nőtt a Beva-díj

A vezető privát bank méretét tekintve várhatóan az OTP marad, ugyanakkor a jelenleg negyedik Erste feljöhet a második helyre a Citi lakossági üzletágának megvásárlásával. A kisebb, úgynevezett butikszolgáltatók – mint a Concorde Értékpapír, a Concorde Alapkezelő, az Equilor vagy az SPB – számára azonban komoly kihívást jelent, hogy a brókerbotrányok miatt az idén a korábbi sokszorosára nőtt a Befektető-védelmi Alapba (Beva) fizetendő díj – teszik hozzá.

„Lesznek olyan szolgáltatók, amelyeknél a következő négy év működési profitját teljesen elviheti a Quaestor-károsultak megsegítése” – magyarázta Karagich.

Az ügyfélkörben tovább nyílhat az olló azok közt, akiknek vagyona folyamatosan gyarapodik, és azok között, akik egy régebben megszerzett vagyont fektetnek be.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása