Brüsszel

Döntött az EB, létrejöhet a rossz bank

MNO, 2016. február 10., szerda 19:23
Az Európai Bizottság (EB) szerdán zöld utat adott az olaszoknak és a magyaroknak arra, hogy megszabadítsák a bankokat bedőlt hiteleiktől. Felpöröghet a hitelezés.

A Reuters az EU végrehajtó szervének közleménye alapján azt közölte, Olaszország előzetesen már januárban megállapodott Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztossal a bankok mérlegére ólomsúlyként nehezedő nem teljesítő hitelállomány kezeléséről. Az olaszok most a formális engedélyt is megkapták arra, hogy egy törvénymódosítással lehetővé tegyék a pénzintézetek számára, hogy kintlévőségeiket más piaci szereplőknek adhassák el.

Hazánk pedig egy úgynevezett rossz bankot hozhat létre, mely felvásárolná a behajthatatlanná vált kölcsönöket.

Ahogy azt tavaly májusban megírtuk, intenzív tárgyalások zajlottak a magyar jegybank és az Európai Központi Bank (EKB) szakértői között. A rossz bank működése jelentősen csökkentheti a kockázatokat a bankrendszerben, a bebukott hitelek felvásárlásával pedig javíthatja a pénzintézetek eszközállományát. Ezzel párhuzamosan mérséklődhetnek a hitelkockázatok, s a beragadt ingatlanvagyon értékesítésével erősödhet az ingatlanpiac is.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása