Bombameglepetés a választáson

Kovács András

2011. december 4., vasárnap 21:06

Az előzetes felmérésekre rácáfolva, a Zoran Jankovics, Ljubljana polgármestere vezette Pozitív Szlovénia (LZJ) nyerte az előre hozott parlamenti választásokat délnyugati szomszédunkban – derült ki az este nyolc órakor közzétett exit poll felmérésből.

A voksolás előtt a Janez Jansa korábbi miniszterelnök által vezetett Szlovén Demokrata Párt (SDS) győzelmét várta mindenki, ezért óriási meglepetésnek számít az októberben alapított LZJ sikere. A balközép erő már a legutolsó közvélemény-kutatási eredmény szerint is 4 százalékra megközelítette az SDS-t.

Az LZJ várhatóan 29, az SDS 25, a szociáldemokraták 10, a Polgárok Szövetsége 7, a nyugdíjasok pártja 7, a Szlovén Néppárt 6, míg a jobbközép Új Szlovénia 4 mandátumot szerezhet a 90 fős parlamentben. Ezen eredmények alapján hosszas koalíciós egyezkedésre lehet számítani.

Szlovéniában a korábbi balközép összeomlása miatt tartottak előre hozott választást. A következő kormánynak egyszerre kell csökkentenie a növekvő államadósságot, a munkanélküliséget, valamint a gazdaságnak is lendületet kell adni.