Kiépítenék a távfűtést

BL, 2012. január 31., kedd 14:43, frissítve: kedd 14:43
Megállapodást kötött Oroszlány önkormányzata és a Magyar Villamos Művek (MVM), hogy a társaság kidolgozza a város távfűtésének lehetőségeit, miután 2014 végétől várhatón leáll a távhőt jelenleg biztosító Vértesi Erőmű – mondta a város fideszes polgármestere kedden.

Takács Károly tájékoztatása szerint az előzetesen ötmilliárd forintra becsült beruházást az MVM végzi el, mivel 2020-ig hosszú távú hőértékesítési szerződése van az önkormányzattal. A készülő tanulmánytervekben három helyszínt vizsgálnak meg, ebből kettő a város ipari parkjában található, és zöldmezős beruházásként kellene megvalósítani. A harmadik változatban az erőmű telephelyén belül épülnének új, forró vizes kazánok.

A polgármester elmondta, hogy az önkormányzat ezt a megoldást támogatná, mert a meglévő erőművi infrastruktúra kihasználásával a költségek csökkennének és ez a 4000 oroszlányi lakás távhőáraira is hatással lenne. A jelenlegi telephelyen magvalósuló beruházás esetén az önkormányzat másfél milliárd forint ráfordításával korszerűsítené az erőmű és a város közötti öt és fél kilométeres távvezetéket, mely elavult és közel 17 százalékos hőveszteséggel üzemel – közölte.

Az új kazánok megújuló energiaforrásokat használnának fel. Építeni lehetne a Vértesi Erőmű jelenlegi beszállítóira, hiszen az erőműben a szén mellett most is évi 400 000 tonna faaprítékot, illetve szalmát tüzelnek el – mondta el a polgármester.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés