Segített az MVM

LM

2012. február 15., szerda 19:45

A saját portfóliójának maximális teljesítményeit kihasználva segítette a Magyar Villamos Művek (MVM) csoport a balkáni régióban a hosszan tartó hideg miatt kialakult áramellátási problémák megoldását – közölte az MVM az MTI-vel.

A hideg az egész balkáni régióban ellátási gondokat okozott, és több esetben korlátozták az ottani áramexportot. Szerbiában például elvontak szállítási jogosultságot, hogy a lakosság igényeit ki tudják elégíteni. A rendkívüli helyzetre való tekintettel az MVM hétfőtől vasárnapig jelentős, néhány tíz GWH mennyiségű villamos energiát szállított Szerbiába.

Horvátországban a rendkívüli időjárás kisebb ellátási problémákat okozott. Az MVM normális kereskedelmi ügyletben nagyobb mennyiségű áramot adott el a horvát állami energiavállalatnak (HEP) erre a hétre. A Szerbiába irányuló export az előző héthez képest több mint húsz százalékkal, Horvátország irányába pedig több mint tíz százalékkal nőtt.

A szomszédos országokban a kialakult helyzetet naponta értékelik, és ennek megfelelően döntenek a további beszerzésekről, így az előttünk álló hétre is kilátásban lehet a szállítások folytatása.

A Magyarországra irányuló importban északi irányból nem történt semmilyen rendkívüli változás, a kereskedelmi szállítások a menetrendeknek megfelelően alakultak – tájékoztatta az MVM az MTI-t.

Magyarországon az áramfelhasználás a rendkívül hideg időjárás miatt hosszú ideig rekordközelben volt, ezért és a megemelkedett export miatt a belföldi áramtermelő kapacitások nagy kihasználtsággal üzemeltek. A legfrissebb időjárási előrejelzések alapján a napi középhőmérséklet déli szomszédoknál a jövő héten már valószínűleg fagypont felett lesz, így az igény csökkenésével kalkulál az MVM.

Az MVM megjegyezte: „a rendkívüli helyzet az előrelátó tervezésnek és a kockázatok elővigyázatos kezelésének köszönhetően nem okozott gazdasági hátrányt a csoportnak”.

Forrás: MTI