2017. március 30.,
csütörtök, Zalán napja

19°

Phalanx

Phalanx

Zord Gábor László

Misszió a Krímbe

Ács Gábor alezredes vezeti az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelőcsoportját.

Zord Gábor László

„El fog múlni a megfigyelési ügy”

A megfigyelési ügyről, a NATO jövőjéről beszélt lapunknak Alexander Vershbow, a NATO helyettes főtitkára.

Zord Gábor László

Hadgyakorlat Lengyelországban

A múlt héten tartották Lengyelországban a NATO jó ideje legnagyobb hadgyakorlatát.

Zord Gábor László

Nincs jogalap

„Gáztámadás biztos volt, azt nem lehet tudni százszázalékos biztonsággal, hogy ki követte el.” „Önmagában az, hogy egy ország nemzetközi normát sértett, nem jelenti azt, hogy erőszakot lehet vele szemben alkalmazni.” „Előfordulhat, hogy az akció nyomán a polgárháború beszippantja az Egyesült Államokat.” A szakértők egyebek között ezekkel a mondatokkal válaszoltak a szíriai válsággal kapcsolatos kérdéseinkre.

Zord Gábor László

Rasmussen bizalma töretlen

Hétfőn a NATO-főtitkár jelenlétében szimbolikusan megkezdték a többnemzetiségű Nehéz Szállítórepülő Ezred létesítményeinek építését a pápai légibázison.

Zord Gábor László

Magyar drón az árvíz fölött

Harctéri felderítésre tervezték őket, de olyan vészhelyzetekben, mint a dunai árvíz is hasznosak. Ma Esztergom-Kertvárosból felszállva szolgáltattak légi felvételeket a védekezést irányító szervezeteknek.

Zord Gábor László

GLOBSEC: Brzezinski a visegrádiak mögött

Visegrad going strategic, szabad fordításban Stratégiai tényezővé válnak a visegrádiak – önmagáért beszél, hogy ez volt a címe a Pozsonyban tegnap megnyílt GLOBSEC kül- és biztonságpolitikai fórum első előadásának.

Zord Gábor László

GLOBSEC: interjú Ratislav Kacerrel

„A szlovák paranoia és a magyar nosztalgia nem jó eszköz a túléléshez a globalizált világban” – nyilatkozta lapunknak Ratislav Kacer, a Szlovák Atlanti Tanács ügyvezető testületének elnöke a pozsonyi GLOBSEC biztonságpolitikai konferencia előestéjén.

Zord Gábor László

Magyar forgószárnyak, túlélési praktikák

Már van egy csokornyira való azokból a lépésekből, melyekkel a honvédség helikopteres képessége, főként a „humánösszetevője” kihúzhatja a remélt és ígért megújulásig. Forgószárnyas túlélési praktikák magyar módra.

Zord Gábor László

Auf Wiedersehen, Abrams!

Kivonták az utolsó amerikai tankokat Németországból. Az Egyesült Államok katonai jelenléte folyamatosan csökken Európában, miközben Ázsiában egyre erősödik.

Zord Gábor László

Helikopterbeszerzés jövőre

Kormányzati paradigmaváltásra került sor helikopterügyben. Ennek lényege, hogy a jövőre esedékes választások utánra tolódik az új gépek beszerzése, melyre tendert írnak ki.

Zord Gábor László

Amerikai rakétavédelmi visszakozás

Három év elteltével újabb fordulatot vettek az Obama-kormányzat rakétavédelmi tervei, jócskán leadnak kelet-európai ambícióikból.

Zord Gábor László

Előtérben a kollektív védelem

Képes és hajlandó-e még a NATO ellátni eredeti feladatát is, azaz európai tagállamainak közös védelmét?

Zord Gábor László

Árny az ajánlattevőn

Letartoztatták annak az olasz védelmi cégcsoportnak a főnökét, melynek leányvállalata, egy helikoptergyártó ajánlatot tett a Honvédelmi Minisztérium számára helikopterek szállítására.

Zord Gábor László

Jó gazda - rossz gazda

A Magyar Honvédség új helikoptereinek beszerzése mellett kevés figyelem irányult az elmúlt két évben a meglévők fenntartására.

Zord Gábor László

Érkeznek a Patriotok

Folytatódik a szíriai konfliktus nyugati részről történő eszkalációja: az amerikai előőrs megérkezésével tegnap megkezdődött a lég- és rakétavédelmi rendszerek telepítése Dél-Törökországba, melyet a szomszédban zajló szíriai polgárháborúra hivatkozva kért Ankara a NATO-tól.

Zord Gábor László

Olaszok a kapuk fölött

Bár az ezzel kapcsolatos kommunikáció igencsak szűkös, egyre több jel mutat arra, hogy a kormány jövőre döntést hoz a honvédség jövőbeli helikoptereinek beszerzéséről. Miután az amerikaiaké lendületet vesztett, egyelőre egy olasz ajánlat áll az élen.

Zord Gábor László

Kivárás helikopterügyben

Tegnap lejárt az érvényessége annak az ajánlatnak, melyet a Pentagon adott a Honvédelmi Minisztériumnak (HM) a használt UH-1N típusú szállító helikopterekre vonatkozóan. A magyar fél – melyet időközben a világ élenjáró helikoptergyártói is megkerestek javaslataikkal – azért nem adott választ, mert amerikai vezető szintről ígéretet kapott egy kedvezőbb ajánlatra.

Zord Gábor László

Szimulált Gripen-háború a virtuális légtérben

Húsz az egyhez. Így aránylik a honvédség Gripen vadászgépeinek üzemeltetési költsége ahhoz a szimulátor-komplexuméhoz, mellyel a magyar pilóták gyakorolhatnak Svédország fővárosának egyetemi negyedében, Kistában.

Zord Gábor László

Így tölt a Gripen a levegőben

A 2003-as szerződésmódosítás alapján a magyar Gripenek alkalmasak légi utántöltésére, de a Magyar Honvédség máig nem képzi pilótáit erre a feladatra. A hétvégén Csehországban az ostravai NATO-napok rendezvényén megnézhettük, az ottani típustestvérek hogyan is élnek a lehetőséggel.

Zord Gábor László

Miniszter helikopternézőben

Az Egyesült Államokban tett látogatása alkalmával Hende Csaba honvédelmi miniszter megtekintette azokat az UH-1N típusú helikoptereket, melyek beszerzése még tavaly került szóba. Az új gyártású gépeket kínáló cégekkel való információcsere fényében azonban kérdés, hogy ezt az opciót valójában komolyan veszik-e még a Balaton utcában.

Zord Gábor László

Ereszkedés a sötétségbe

Múlt héten kezdődött, csütörtökön ér véget a szolnoki helikopterbázison a Logikus Döntés 2012 fedőnevű nemzetközi gyakorlat, melyen a katonai forgószárnyasok személyzete afganisztáni tapasztalatok alapján, részben afganisztáni feladatokra készül.

Zord Gábor László

Díszelgés a Duna felett

Augusztus 20-án immár hagyományosan sor kerül légi díszelgésre Budapest felett. A Honvédség An-26-osán ott lehetett a PhalanxBlogger is.

Zord Gábor László

Gripenek "bombáztak" Szlovéniában

A magyar Gripenek elsősorban a magyar légtér védelmére hivatottak, csak nemrég jelentették be, hogy 2015-16-ban ellátják a balti államok légterének védelmét is. Azt, hogy földi célok ellen is komoly lehetőségekkel bírnak, a héten Szlovéniában bizonyíthatták az Adriatic Strike 2012 hadgyakorlaton.

Zord Gábor László

2015: Magyar Gripenek a Baltikumba

Hende Csaba honvédelmi miniszter megerősítette, hogy 2015-2018 között egy váltás erejéig magyar Gripenek őrzik a balti országok légterét.

Zord Gábor László

Repülés éjjellátó szemüveggel

A Magyar Honvédség helikopteresei 2008-ban léptek be az éjjellátó korszakba, azóta lehetséges az ilyen berendezések használata két, Oroszországban átalakított Mi-17N gépükkel. A minap elkísérhettük őket egy gyakorló bevetés erejéig.

Zord Gábor László

Honvédség: miniszterelnöki perspektíva

A Katonai Nemzetbiztonsági Szervezet (KNBSz) ünnepi állománygyűlésén részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, akinek beszédéből néhány részt mint Magyarország katonai biztonsága szempontjából releváns gondolatot érdemes rögzíteni itt és most.

Zord Gábor László

Kötelező: évente >1800 óra

Április 26-án lerepülték 7000. órájukat a Gripenek. Hogy a program a januári szerződésmódosítás által felrajzolt görbén fusson a jövőben, évente több mint 1800 óra az elfogadható érték.