Megmutatta magát a címvédő Red Bull is

Károly Gábor

2012. február 6., hétfő 17:13

A Red Bull is megmutatta az idei „vörös bikáját”, az RB8-ast. Az osztrák istálló mellett bemutatót tartott a Lotus és a Sauber is. Raikkönenék a negyedik helyet, a Sauber pedig a pontszerzést célozta meg, míg Vettelék esetében kár is célkitűzésekről beszélni...

Vasárnap este a Lotus, hétfő délelőtt pedig a Sauber is megmutatta a nagyközönségnek 2012-es versenyautóit. Azonban az érdeklődés középpontjába mégiscsak a világbajnoki címvédő gépei kerültek: egy nappal az első hivatalos teszt előtt a Red Bull Racing is megmutatta magát Jerezben.

Haladjunk csak időrendben: a kétévnyi ralis kitérő után a Forma–1-be visszatérő 2007-es világbajok, Kimi Raikkönen nagy reményekkel érkezett a Lotushoz, akinek csapattársa a francia Romain Grosjean lesz az idén. A Renault-csapat „romjain” újjáépített E20 kódjelű gép klasszikus festést idéz: arany-feketében váltanák meg a világot Kimiék, ugyanis Gerard Lopez, a Lotus társtulajdonosa szerint reális célkitűzés a negyedik hely elérése a konstruktőrök között.

„Erős autónk és két nagyszerű pilótánk van, közülük az egyik korábbi vb-győztes. Úgy gondolom, mindezek ismeretében elfogadható, ha a mezőny első felében szeretnénk zárni a szezont” – fogalmazott bátran Lopez. A tavaly még Lotus Renault néven versenyző istálló ötödikként zárt 2011-ben, mindössze négy ponttal megelőzve a Force Indiát.

Peter Sauber előrébb lépne

Szintén bátor célokat fogalmazott meg egy másik, feltehetően majd a középmezőnyben küzdő csapat, ugyanis a Sauber a rendszeres pontszerzést tűzte ki célul. A svájciak versenyautója egy hullaszállító designját tükrözi, annyira puritánnak tűnik. Bár néhány éve a BAR-Honda sem volt csicsás, mégis jó volt egy vb-címre.

A fekete-fehér C31-est Ferrari-motor hajtja majd – ahogy arra a Sauber és a maranellói csapat kapcsolatát ismerve számítani lehetett. „Ugyanolyan erősen szeretnénk kezdeni a mostani idényt, mint tettük azt tavaly, ám ezúttal az év végéig szeretnénk megőrizni a lendületet. A rendszeres pontszerzés a célunk, s így a vb-pontversenyben is előrébb végezhetnénk, mint 2011-ben” – érvelt a csapatfőnök, Peter Sauber.

A svájciak idén is a „jól bevált” pilótapárosukkal küzdhetnek a pontszerző helyekért, ugyanis sem a japán Kamui Kobajasi, sem pedig a mexikói Sergio Perez nem hagyta el a Saubert a téli szünetben, mely tavaly a hetedik helyen zárt az összetettben.

A Red Bullnál szoros versenyeket várnak

A Sebastian Vettel és Mark Webber fémjelezte osztrák istálló idén az RB8 kódjelű „vörös bikával” védené meg világbajnoki címét. A legutóbbi két esztendőben egyaránt a konstruktőri és az egyéni címet is bezsebelő Red Bull az interneten mutatta be 2012-es versenyautóit a szurkolóknak. „Az autó lényegében a tavalyi kocsira épült, a mérnökök csak apró, finom módosításokat végeztek el rajta. Elképesztően szoros lesz a verseny. A téli szünet alatt csak erre a pillanatra vártam” – mondta a kétszeres világbajnok, Sebastian Vettel.

A három újonnan bemutatott autó orrkúpja követi az idei kacsacsőrű elvet, tehát a Lotus, a Sauber és a Red Bull is csatlakozott a Caterham, a Ferrari, valamint a Force India hármasához. Ezt a „csúnyaságot” a csapatok mérnökei főként a megváltozott szabályokkal indokolják. Az első futamra már csak bő egy hónapot kell várnia a szurkolóknak: a 2012-es világbajnokság március 18-án, Melbourne-ben veszi kezdetét.