Sebastian Vettel

Károly Gábor

2011. december 23., péntek 16:15

Tisztelgünk egy csöppet 2011 világbajnoka, a még mindig csak 24 éves Sebastian Vettel előtt. A Red Bull Racing német versenyzőjének idén (szinte) minden összejött. Amúgy majdnem énekes lett!
Sebastian Vettel
Született:

Nemzetisége:
Csapata:
Korábbi csapatai:

Futamok száma:
Világbajnoki címek:
Győzelmek:
Dobogós helyezések:
Világbajnoki pontjai:
Pole pozíciók:
Leggyorsabb körök:
Első versenye:
Első Győzelme:
1987. július 3.
(Heppenheim)
német
Red Bull Racing (2009-)
BMW Sauber (2006-2007),
Toro Rosso (2007-2008)
81
2 (2010, 2011)
21
36
773
30
9
Amerikai Nagydíj (2007)
Olasz Nagydíj (2008)

Azt, hogy honnan jött a srác, családi háttér és a többi, attól most tekintsünk is el, mert minden egyes ilyen ajnározós írásokban szerepel. Ennélfogva természetesen ez esetben is fog, de igyekszem ezt rendhagyó módon megoldani, s ígérem, rendkívül tömör leszek: utálta a sulit, gokartozott, három Michael (Schumacher, Jordan, Jackson), és az éneklés. Majdnem énekes lett!

Na erről az utolsóról azért beugrik pár kép: Vettel a Rammsteinben? Vagy még jobb: énekli a 99 luftballonst! Óriási lett volna, de szerintem mindenki jobban járt, hogy dobta a mikrofont a négy kerékért...

Még mindig csupán 24 éves, de eddigi pályafutása során már rengeteg rekordot megdöntött. Ebből persze több eleve életkora miatt jöhetett össze, ugyanis ő a legfiatalabb pontszerző (19 év, 349 nap), pole pozíciós (21 év, 72 nap), futamgyőztes (21 év, 73 nap), világbajnok (23 év, 132 nap) és kétszeres világbajnok (24 év, 98 nap).

Idei szezonjában is több rekordot átadott a múltnak: egy idényen belül Vettel szerezte a legtöbb pontot (392), pole pozíciót (15), és ő indulhatott a legtöbbször az első sorból (18). Poleból szintén ő nyerte a legtöbb futamot (9), valamint a legtöbb kört is ő tette meg vezető helyen (739). Ha jövőre is stabilan gurul majd az Adrian Newey által tervezett taliga, az örök ranglistákon is feljebb léphet.

2011-es teljesítményére nehéz szavakat találni. Fölényét jól jelzi, hogy négy futammal a bajnokság vége előtt már világbajnoknak mondhatta magát. Mármint kétszeres világbajnoknak! A szezon 19 futamából megnyert 11-et. Abu-Dzabiban kiesett, ezt leszámítva legrosszabb eredménye egy negyedik hely volt, épp Németországból. Behúzott 15 pole-t! Rajta kívül csak csapattársa Mark Webber (háromszor) és a McLaren brit világbajnoka, Lewis Hamilton (egyszer) tudott időmérőt nyerni.

Amúgy Sebastian tényleg egy jó srácnak tűnik. Volt szerencsém látni az egyik legnevesebb autós műsorban, az angol Top Gearben is – később egy Formabontást meg fog érni, addig is elöljáróban itt a link. A rövid interjúból hamar kiderül, hogy a kis srác nincs elszállva magától. Korrekt, értelmes válaszokat ad, tisztelettudó, vág az esze, helyén a humorérzéke, szóval pont olyan, ahogy egy jól nevelt 24 éves gyereket el lehet képzelni.

Csak ő elég gyors is! Látni a szemében azt a csibészséget, ami ehhez a sportághoz kell. Egyszerűen zseniális, de nem is ajnároznám tovább, mert még a végén ratyinak néznek! Szóval inkább itt egy frankó tribute videó, mely az én szubjektív véleményem szerint igen frankóra sikeredett.