Utózöngék az Arab-félszigetről

Károly Gábor

2011. november 17., csütörtök 17:30, frissítve: hétfő 15:30

Hamilton harmadszor nyert idén – mégis csak ötödik az összetettben. A brit világbajnok győzelmével édesanyját ajándékozta meg. Vettel először nem fejezett be futamot. Alonso elégedett. Schumacher elhagyott néhány alkatrészt.

Azzal, hogy Sebastian Vettel a rajt után eldobta Red Bullját egy defektnek köszönhetően, megnyílt az út Lewis Hamilton előtt – a brit világbajnok élt is a lehetőséggel, s behúzta idei harmadik futamgyőzelmét. Ilyen szempontból eléggé egysíkú az idei vb, ugyanis csak négy pilóta nyert versenyt: Hamiltonon kívül mclarenes csapattársa, Button nyert háromszor, míg egyszer a ferraris Fernando Alonso – ja, és Vettel is nyert párat, laza tizenegyet húzott be eddig. Egy szezonon belül csak Michael Schumacher nyert nála többet: 2004-ben 18 futamból 13-at nyert az öreg. A pole-okat tekintve pedig beérte Nigel Mansellt: idén már 14-szer indulhatott az élről.

Sebastian Vettel defektje
Sebastian Vettel defektje
Fotó: Reuters

„Az első kanyar után minden jónak tűnt, aztán ahogy befordultam a második kanyarba, már éreztem, hogy valami furcsaság van jobb hátul. Túl sok levegő ment ki a jobb hátsó kerékből, majd le is vált a felniről. A boxban kiderült, hogy megsérült a felfüggesztés is, így nem tudtam folytatni a versenyt” – összegzett a német világbajnok.

A dobogósok azért boldogabban nyilatkoztak a leintést követően, Hamilton anyuka is boldogan ünnepelhetett születésnapján. „Hétvégén van anyukám születésnapja, s nagyszerű érzés úgy nyerni, hogy ő is itt van. Azt hiszem, ez egyike volt a legjobb versenyeimnek. Azzal, hogy a világ legjobb versenyzőit tudhattam a hátam mögött, úgy érzem, hogy ez már valami. Nehéz is volt. Természetesen a csapat is fantasztikus munkát végzett. Nagyszerű érzés újra a dobogó tetején állni” – mondta a futamgyőztes.

Alonso az ötödik helyről kapaszkodott fel a második helyre. „Nagyszerű verseny volt. A rajtot jól kaptam el, nagyot csatáztam Jensonnal, és Sebastian kiesésével máris a második helyen találtam magam. Innentől kezdve az egész verseny során Lewist üldöztem – végig 3-5 másodperc volt köztünk” – összegzett a spanyol. Alonso később elmondta, hogy elégedett eddigi ferraris korszakával: „Vasárnap huszadszor sikerült az első három között végeznem, és ez nem rossz”. A spanyolnak ez volt a 37. versenye az olasz csapatnál.

Az Abu-Dzabi nagydíj dobogósai: Alonso, Hamilton és Button pezsgőzhetett
Az Abu-Dzabi Nagydíj dobogósai: Alonso, Hamilton és Button pezsgőzhetett
Fotó: Reuters

Jenson Button nagyot küzdött Webberrel és Massával – ráadásul KERS nélkül. „Úgy kellett védekeznem Webber és Massa támadásai ellen, hogy elromlott a KERS a kocsiban – anélkül pedig elég érdekes volt. Rádión szóltak, hogy mivel próbálkozzak, hogy megjavuljon – végül sikerült ezt megoldanunk valahogy. Ennek a szerkezetnek ráadásul nemcsak a gázadásnál van komoly szerepe, hanem a motorféknél is. Ahogy beértem egy-egy kanyarba, nem tudtam, hogy most működni fog-e a KERS, vagy sem – szóval elég trükkös volt. Összességében örülök a harmadik helynek” – mondta 2009 világbajnoka.

Schumacher elég viccesen magyarázta a futam után a bizonyítványt. „Reális versenyen vagyunk túl, s megérdemeltük a pontokat, úgy érzem – kezdte a hetedik helyen végzett hétszeres világbajnok. Megpróbáltuk kihozni a maximumot a helyzetből, de elhagytam néhány kisebb alkatrészt, mely egyensúlyproblémákhoz vezetett. Ráadásul a végén kaptam egy kisebb defektet is” – tette hozzá Schumacher, aki emiatt nem fejezte be a levezető körét. A Mercedesnél már a Brazil Nagydíjra koncentrálnak: „Az évad utolsó versenyén szeretnénk olyan elöl végezni, amennyire csak lehetséges” – mondta a német.

Schumacher nagyon furmányos arckifejezéssel keres valamit
Schumacher nagyon furmányos arckifejezéssel keres valamit
Fotó: Reuters