Rács mögé

Február 22-ig visszakapjuk Rohácot

Szemán László, 2016. január 16., szombat 07:22
Csak ideiglenesen tartózkodik hazájában Jozef Rohác, várhatóan már jövő héten visszaszállítják Magyarországra. A magyarországi pereit felfüggesztették, és nincs esély arra, hogy a szlovák maffiózó bármelyik ügyében megszólaljon; csoda, hogy még él. Hallgatása mellett egy feljegyzés az életbiztosítása.

Már jövő héten magyar börtönben lehet Jozef Rohác, akit a Fővárosi Törvényszék (FT) január 11-én adott át ideiglenesen a besztercebányai büntetőbíróságnak. Az FT tegnap közölte az MTI-vel: január 7-én jogerős végzést hoztak arról, hogy Rohácot január 11-től február 22-ig ideiglenesen átadja a szlovák bíróság előtt folyamatban lévő büntetőügyben elrendelt igazságügyi szakértői vizsgálat végrehajtása céljából. A szlovák hatóság az ideiglenes átadás időtartama alatt köteles őrizetben tartani, és a szlovákiai eljárás befejezését követően haladéktalanul, de legkésőbb február 22-ig visszaadni a magyar hatóságoknak. A Rohác ellen Magyarországon folyó büntetőpert február végéig felfüggesztették.
Katarína Kudjaková, a bazini bíróság szóvivője az MTI-nek azt közölte tegnap, hogy január 11-én Rohácot törvényszéki pszichiátriai vizsgálat céljából szállították Szlovákiába, és várhatóan már a jövő hét elején visszaviszik Magyarországra. Dusan Danovy, Rohác szlovák ügyvédje kifejtette: bár maga is értesült Jozef Hamala holttestének megtalálásáról, nem feltételezi, hogy ügyfele ideiglenes Szlovákiába szállítása közvetlen összefüggésben állna ezzel.

Mint mondta: egyelőre sem vele, sem védencével nem közöltek olyan információt, hogy a törvényszéki vizsgálaton kívül másról is szó lenne. Michal Slivka, a szlovák Országos Rendőr-főkapitányság (PPZ) szóvivője szerint a Hamala-gyilkossággal több személy is gyanúsítható, nevüket a nyomozásra való tekintettel egyelőre nem közli a szlovák rendőrség, amely jelenleg arra vár, hogy cseh partnereik lezárják a nyomozás rájuk eső részét, és átadják az ügyet Pozsonynak. Az alvilágban Fogászként, illetve Patkányként ismert Rohácot hazánkban azzal vádolják, hogy 1998-ban egy ismeretlen megbízásából lelőtte Fenyő János médiavállalkozót; Portik Tamás megbízásából pedig a budapesti Aranykéz utcában felrobbantotta Boros „Óriás” Tamást, mert terhelő vallomást tett Portikra az olajszőkítésekkel kapcsolatban.

A magyar rendőrök hetek alatt azonosították a személyét

Tavaly augusztusban ehhez a két ügyhöz csatolta a Fővárosi Törvényszék az alvilágban Cinóberként ismert Domák Ferenc 1996. decemberi megölésének ügyét. Rohácot a gyilkossággal, felbujtóként pedig az olajügyekből ismert Energol Rt. két volt igazgatóját, Portik Tamást és F. Attilát vádolják. Mint ahogy azt tegnap megírtuk, most Rohácot azután adtuk át a szlovák hatóságoknak, mert egy bűnbánó maffiózó vallomása alapján Csehországban, Brno közelében megtalálták Jozef Hamala holttestét. A 18 éve eltűnt szlovák maffiózó Rohác bűntársa volt, résztvevője az Aranykéz utcai robbantásnak. Az ott használt Polski Fiatot – amelyet robbanóanyaggal tömtek meg – ő vásárolta egy lopott és meghamisított személyi igazolvánnyal. A magyar rendőrök hetek alatt azonosították a személyét, erről írt a korabeli magyar sajtó, így veszélyt jelentett a Rohác klánra.

Az eddigiek tükrében teljességgel kizárható, hogy Jozef Rohác bármit is mondjon a szlovák rendőröknek. Amikor 2011-ben másodszor is elfogták magyar hatósági körözés alapján és kiadták Magyarországnak, majd meggyanúsították az Aranykéz utcai merénylettel, majd később, amikor a Fenyő-merényletet is a terhére rótták, csak annyit mondott: nem követtem el a bűncselekményt. Rohác előéletét ismerve csoda, hogy még él. Az évezredfordulón a bujkáló Jozef Rohác írásban adott interjút egy szlovák lapnak. Ebben többek között utalt a titkosszolgálati kapcsolataira. A Fogász állítólag leírta pontosan, hogy milyen feladatokat – értsd: kivégzéseket – hajtott végre az SIS megbízásából, és azt „jó helyre letette”; ha eltűnne vagy meghalna, az írást nyilvánosságra fogják hozni. Ez a papír jelenti Rohác életbiztosítását, aki minden bizonnyal biztonságban érzi magát a magyar börtönben.


Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 01. 16.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása