Tóbiás-ügy

G. Fodor fittyet hány az ELTE etikai bizottságára

MNO, 2016. február 12., péntek 13:59, frissítve: péntek 15:26
A 888.hu főszerkesztője az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint nem kíván megjelenni a bizottság előtt.

Mint írta: az etikai eljárás megindítását kezdeményező közlemény „magában foglalja az ítéletet is”. Hozzátette: tekintettel arra, hogy az etikai eljárást maga az ELTE rektora kezdeményezte, aki „egyértelművé tette” az üggyel kapcsolatos álláspontját a közleményben,

„meggyőződése, hogy »nem várható el« az etikai bizottság tagjaitól »az ügy elfogulatlan, érdektelen megítélése és elbírálása«”,

ami – folytatta – az etikai kódexben meghatározott összeférhetetlenségi követelménybe ütközik.

G. Fodor Gábor azt is közölte, hogy tájékoztatja a bizottság elnökét: nem kíván személyesen megjelenni a bizottság előtt.

Ami eddig történt

Az MSZP elnökéről, Tóbiás Józsefről, annak feleségéről, Rába Tímeáról és lányukról írt trágár és méltatlan cikket január végén a Habony Árpád tulajdonában is álló Modern Media Group által kiadott 888.hu, amelynek főszerkesztője G. Fodor Gábor. A felháborodási hullám – melyben kormánypárti és ellenzéki politikusok is felszólaltak, és egy időre az állami hirdetések is eltűntek az oldalról – nyomásának köszönhetően, noha nem siette el, de G. Fodor öt nap után bocsánatot kért. Mentségeként az emberi esendőséget hozta fel.

Az ügy mellett az Eötvös Lóránd Tudományegyetem sem kívánt elmenni szó nélkül, mivel G. Fodor az ELTE Politikatudományi Intézetében is dolgozott (jelenleg fizetés nélküli szabadságát tölti, melyet a 2015/2016-os tanévre vett ki). Az egyetem február 27-én közleményben reagált a megjelent cikkre. Mint írták, a „portálon megjelent szexista, rasszista, mások személyiségi jogait, emberi méltóságát sértő tartalmak teljes mértékben összeegyeztethetetlenek az egyetem által vallott értékekkel, az ilyen megnyilvánulásokat az egyetem a leghatározottabban elítéli”. A rövid írás szerint az egyetem küldetésnyilatkozatában és etikai kódexében szerepel, hogy az ezekben megfogalmazott értékeket az egyetemen kívüli nyilvánosságban folytatott tevékenység során tiszteletben kell tartani. Mivel ez nem történt meg, „az egyetem rektora etikai eljárás megindítását kezdeményezi.”

Mint a Magyar Nemzet megtudta, az ügyben a Médiatanács is vizsgálódik, miután egy magánszemély bejelentést tett a 888 ellen.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása