MSZP

Inoghat Tóbiás elnöki széke

Katona Mariann, 2016. február 20., szombat 07:45
Nem kizárt, hogy kihívója akad Tóbiás Józsefnek az MSZP-ben hamarosan elinduló felmenő rendszerű tisztújításon – a Magyar Nemzet információi szerint legalábbis többeket győzködtek és győzködnek a szocialista párton belül, hogy induljanak el az elnöki posztért.

Forrásaink szerint most sokan Molnár Gyulát, a XI. kerület egykori polgármesterét igyekeznek rábírni, hogy szálljon versenybe a pártelnöki székért. Úgy tudjuk, hogy az MSZP-n belül több oldalról is kapna támogatást, ám egyelőre még nem döntött az indulásról. Lapunk kereste az ügyben Molnár Gyulát, ám lapzártánkig nem értük el. Ismeretes, a volt újbudai polgármestert 2014 májusában a Kúria bizonyítottság hiányában felmentette a hivatali visszaélés vádja alól. Jelenleg is zajlik azonban egy nyomozás a korábban Molnár Gyula által elnökölt Újbuda Torna Club (ÚTC) gazdálkodásával kapcsolatban hűtlen kezelés miatt.

Információink szerint korábban többen próbálták rávenni Hiller Istvánt is, hogy legyen a jelenlegi pártelnök kihívója, ám ő inkább a választmányi elnöki posztra pályázik. Forrásaink szerint esélyes is az elnöki széket jelenleg birtokló Botka Lászlóval szemben. Informátoraink még egy nevet említettek, aki később szintén előléphet esetleges elnöki kihívóvá, mégpedig Tóth Bertalant, a párt országgyűlési képviselőcsoportjának helyettes vezetőjét.

Habár korábban úgy tűnhetett, hogy Tóbiás József meg tudja tartani további két évre is az elnöki posztját, forrásaink szerint a párttagságon belül egyre nagyobb az elégedetlenség mind vele, mind a bizalmasaival szemben. Az egyik legnagyobb problémának többen is Baja Ferencet nevezték, aki – többek szerint is – az elnök egyfajta tanácsadójaként mozgatja a szálakat. A párton belül nem véletlenül hívják „árnyékpártelnöknek”. Mindezt ráadásul úgy, hogy hivatalos tisztsége nincs a pártelnök mellett, vagyis nem számon kérhető. Többen kifogásolták emellett Katona Tamás pártigazgató – egyesek szerint – „siralmas” tevékenységét, illetve bírálták, hogy a pártelnök bizalmi körébe tartozó és elvileg a párt kommunikációját irányító két munkatárs sem mutat fel semmilyen eredményt.

Tóbiás József – Mesterházy Attila lemondása után – 2014 júliusában lett az MSZP elnöke, mandátuma két évre szól. A nagyjából három hónapos, alulról felfelé menő rendszerű tisztújítás heteken belül megkezdődhet.


Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 02. 20.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása