Roma Önkormányzat

Kínos cigány saga

Markotay Csaba, 2016. január 23., szombat 05:00

Úgy látszik, a dél-amerikai filmsorozatok mintájára minden napra jut egy újabb fejezet az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) körül kialakult már-már komédiába illő háborúskodásból. Tegnap 10 órára hirdette meg a roma szervezet hétfői közgyűlésén vitatott módon megválasztott ideiglenes elnöke, hogy átveszi az ORÖ hivatalát. Az újságírók azonban hiába vártak a hatalomátvételre.

Balogh János csak másfél órával később jelent meg a Dohány utcai székházban, s rögtönzött sajtótájékoztatóján annyit mondott, elmarad az általa meghirdetett átadás-átvétel, várják a kormányhivatal álláspontját az ügyben. Szavaiból kiderült, a Farkas Flóriánnal szimpatizáló politikusok semmilyen hivatalos dokumentummal nem rendelkeznek arról, hogy a hétfői botrányos közgyűlésen született döntések törvényesek lennének.

Mint arról beszámoltunk, az ORÖ-ben hétfőn csaknem tettlegességig fajult a vita, amikor a szervezet rendkívüli közgyűlésén vitatott módon leváltották az önkormányzat kórházban fekvő elnökét. Hegedüs Istvánt infarktus gyanújával kezelik, ám ez a Farkas Flórián miniszterelnöki biztossal szimpatizáló ellenzéket nem zavarta. Vele együtt leváltották a hivatalvezetőt is, Buri Edinát, aki egyébként több politikus kíséretében csütörtökön „visszafoglalta” hivatalát.

Az egyre kínosabb cigányügyben a végső szót a budapesti kormányhivatal mondhatja ki, ugyanis ez az állami szervezet látja el az ORÖ törvényességi felügyeletét. A hétfői közgyűlés határozatait egyébként az ideiglenes „elnök” szerint csütörtökön adták le, így várhatóan a jövő hét második felében dönthet azokról a hivatal.


Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 01. 23.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása