Migráció

Kósa szerint kétmillióan írtak alá a kvóta ellen

MTI, 2016. február 20., szombat 13:41, frissítve: szombat 14:07
Régen látott nemzeti összefogás valósult meg a betelepítési kvóta elleni aláírásgyűjtéssel – közölte a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szombaton sajtótájékoztatón Debrecenben.

Kósa Lajos elmondta: már kétmillióan támogatták aláírásukkal a Fidesz-frakció kezdeményezését, hogy a magyar kormány, a magyar parlament tegyen meg mindent a betelepítési kvóta ellen.

Indul a görög aludni

Az aláírók száma már csak kétszázezerrel kevesebb, mint a szociális népszavazást támogatóké, de most sokkal rövidebb idő alatt gyűlt össze a kétmillió aláírás. A gyűjtést folytatják – jelezte a politikus.

Kósa Lajos ezt azzal indokolta, hogy „a veszély nem múlt el”, az Európai Tanács ülése nem volt eredményes, márciusban újabb „migrációs tanácsülés lesz”.

A magyar álláspont szerint a schengeni egyezményt mindenkinek be kell tartania, meg kell védeni Európa határait, a gazdasági bevándorlókat nem kell beengedni a kontinensre – mondta Kósa Lajos. Hozzátette: csak azokat szabad beengedni, akik jogosultak a menedékre, és ott kell őket regisztrálni, ahol először lépnek az Európai Unió területére, vagyis Görögországban.

A Fidesz frakcióvezetője megismételte: Európának meg kell védenie a határait, meg kell védenie az értékeit, és Schengen, a határok átjárhatósága, a munkaerő, az áruk szabad mozgása az egyik legnagyobb vívmánya az Európai Uniónak.

Szezont a fazonnal

Kósa Lajos az MTI érdeklődésére „rossznak, jogtalannak és értelmetlennek” nevezte az olasz miniszterelnök felvetését, amely szerint csökkenteni kell azon országok uniós támogatását, amelyek nem vesznek részt a menekültek kötelező kvóta szerinti befogadásában.

„Ennek a két dolognak semmi köze egymáshoz” – nyomatékosította a kormánypárti politikus, megemlítve, hogy az európai támogatási forrásokat hosszú, közös egyeztetés után, költségvetési döntéssel fogadták el a tagországok.

„Mindenfajta politikai zsarolás elfogadhatatlan” – jelentette ki, hozzátéve: Olaszországot is ki lehetne rekeszteni a támogatásból, mert nem tartja be a dublini egyezményt.

Holtan született ötlet

A kötelező betelepítési kvóta működésképtelen, törvénytelen, „olyan elképzelés, amely már a megszületése előtt elbukott”

– hangoztatta Kósa Lajos.

Szavai alátámasztására hozzátette: a kvóta 160 ezer menekült elhelyezéséről szól, miközben tavaly több mint egymillióan érkeztek, és az idén is hasonló nagyságrendben jöhetnek a migránsok, akiket nem lehet arra kényszeríteni, hogy más országban telepedjenek le, mint ahová menni akarnak.

Kósa Lajos – ugyancsak kérdésre válaszolva – sikerként üdvözölte a Nagy-Britannia uniós reformköveteléseiről kialakított kompromisszumos megállapodást. Kiemelte: sikerült megvédeni a már Angliában dolgozó magyarok érdekeit. Aki pedig ezután akar kimenni dolgozni, eldöntheti, hogy az adott feltételeket vállalja-e – tette hozzá.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása