Március 15.

Nem tart idén beszédet Orbán a Nemzeti előtt?

MTI, 2016. február 4., csütörtök 20:56, frissítve: csütörtök 21:04
A Büki Zoltán vezette Demokratikus Magyarországért Civil Társaság jelezte igényét egy ellenzéki megemlékezés és tüntetés megtartására a Nemzeti Múzeumnál, a bíróság a rendőrségi elutasítást követően nekik ítélte oda területet – írta a a Hvg.hu csütörtökön.

Ma délután a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerős döntésével hatályon kívül helyezte a Budapesti Rendőr-főkapitányság döntését, ami egy március 15-én, a budapesti Nemzeti Múzeumnál tervezett rendezvény megtartását azért nem vette tudomásul, mert az lehetetlen célra irányul – közölte a Fővárosi Törvényszék az MTI-vel. A közlemény szerint

a Nemzeti Múzeum előtti területre egy magánszemély március 15-ére 10.00-tól 16.00-ig rendezvényt jelentett be,

de a rendőrség azt érdemi vizsgálat nélkül elutasította. A bíróság megállapította, hogy a bejelentést érdemben kellett volna vizsgálniuk.

A HVG kiderítette, hogy a rendezvény mögött Demokratikus Magyarországért Civil Társaság áll. Büki Zoltán szerint évek óta nem volt lehetősége az ellenzéknek jelentős történelmi helyszíneken ünnepelni, ugyanis az állami és a fővárosi rendezvények elsőbbséget élveztek, azonban az Alkotmánybíróság ezt a gyakorlatot megszüntette. A helyszínre várnak minden olyan magánszemélyt és ellenzéki tömörülést, akik nem állami keretek között kívánnak megemlékezni a forradalomról. Büki hozzátette, hogy 1948-ban is az akkori ellenzék kelt fel a hatalommal szemben, ezért érzik szimbolikusnak, hogy a Nemzeti Múzeumnál gyűlhetnek össze.

A lap azt írta: a határozat nem zárja ki, hogy állami rendezvényt is tartsanak a területen egyidejűleg az ellenzéki rendezvénnyel.

A végzés ellen jogorvoslatnak nincs helye.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása