Napirend előtt

Orbán nem tud mit kezdeni a politikai diszlexiával

MNO, 2016. február 22., hétfő 13:13
Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődött az Országgyűlés hétfői ülésnapja.

A miniszterelnök beszámolt az előző hét végén lezajlott EU-csúcsról, ahol elmondása szerint brit kezdeményezésre a résztvevők elfogadták az unió szerződésmódosítás nélkül megreformálását. Ennek három sarokpontja az Európai Unió versenyképesebbé tétele, a bürokráciacsökkentés és a nemzeti parlamentek szerepének megerősítése.

Az Egyesült Királyságban jelen lévő, harmadik országbelieknek járó szociális ellátások rendszere Orbán elmondása szerint nem változik, kivéve a gyermekalapon nyújtandó támogatást. Utóbbi esetben, ha az egyik vagy mindkét szülő Nagy-Britanniában él és dolgozik, ugyanakkor a gyermek egy másik országban, a gyerek után járó támogatást annak az országnak a létfenntartási költségeihez igazítják, ahol él.

Egy éve kellett volna ugyanitt tartani

A migráció kérdésével kapcsolatban Orbán azt mondta, az EU azokat az elveket fogadta el, amelyeket Magyarország eddig is képviselt, nevezetesen a külső határok védelmét, azt, hogy a bevándorlókat meg kell állítani. Politikai értelemben most tart ott az unió, ahol egy éve kellett volna – fogalmazott.

Közölte, az EU miniszterelnökei március elején egy migrációs csúcstalálkozón vesznek részt, melynek tétje, hogy áldásukat adják-e arra a betelepítési kvótára, amely Orbán szavai szerint a bevándorlók éveken át tartó, folyamatos beáramlását eredményezné. Kijelentette, nem fogadják el sem a betelepítési kvóta egyedi döntését, sem pedig azt, hogy ebből egy általános elvet állítsanak fel. A szerdai kormányülésen tárgyalnak erről – tette hozzá Orbán.

Precedensértékű változás

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagy-britanniai, gyermekalapon nyújtandó támogatás ügyében történt változás precedensértékű lehet, ami az Ausztriában dolgozó, de Magyarországon élő családok számára nehézségeket okozna. Továbbá feltette azt a kérdést, hogy az EU-csúcs záródokumentuma hogyan van fedésben azzal, amit Orbán Viktor a parlamentben elmondott a kvóta elutasításáról.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke közölte, a betelepítési kvóták ellen az utcára viszik az embereket.

Ismert, a miniszterelnök is megszavazta a menekültek kvóták szerinti elosztását tartalmazó záródokumentumot pénteken az EU-csúcson. Ezzel kapcsolatban az ellenzéki pártok nemtetszésüknek adtak hangot, a Demokratikus Koalíció a magyar emberek átverésének, a Jobbik árulásnak nevezte a cselekedetet.

Visszautal a zárónyilatkozat a decemberire

Orbán Viktor válaszában úgy fogalmazott, ha az elmúlt egy-másfél évben a szocialisták lettek volna hatalmon, Magyarország ugyanúgy ki lenne téve a terrorveszélynek, mint Franciaország, mert több százezer azonosítatlan migráns lenne hazánkban. Schiffernek címezve azt mondta, nem tud mit kezdeni a politikai diszlexiával; a mostani zárónyilatkozat visszautal a decemberire, amelyben hazánk Szlovákiával együtt bejelentette, hogy nem fogadja el a korábbi, kötelező érvényű, 160 ezer fő átvállalásáról szóló betelepítési kvótát, és perre megy az ügyben – fogalmazott, és hozzátette, a menekültek befogadását nem hajtják végre a jogi vita rendezése előtt. Végezetül Martin Schulzot, az Európai Parlament elnökét idézve közölte, Magyarország egész biztosan nem vesz részt menekültkontingensek befogadásában.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása