Fotókon a múlt

Szijjártó Péter Quaestor-mezben pózolt

MNO, 2016. január 4., hétfő 15:04, frissítve: hétfő 17:09
A 444.hu gyűjtést készített a Fidelitas archívumában fellelhető képekből.

A portál a Fidesz ifitagozatának 2001-től napjainkig készült képeiből szemezgetett, és olyan gyöngyszemekre bukkant, melyeken a felhőtlenül partizó Böröcz László és Kerékgyártó Gábor látható, Csepreghy Nándor napszemüvegben és ballonkabátban pózol, de az alkotásokon felfedezhető Habony Árpád is. A gyűjtés egyik legjobbjainak mégis Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter félmeztelen, valamint fidelitasos egyenmezben készült képei számítanak. Utóbbi fotókon az is jól látszik, hogy a Quaestor szponzorálta a Fidesz ifitagozatának focicsapatát.

Fotó: Fidelitas

Ismert, a jegybank tavaly március 10-én függesztette fel részlegesen a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, és felügyeleti biztost rendelt ki az észlelt szabálytalanságok miatt. Előző este a Quaestor-csoport kötvénykibocsátó cége, a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. A jegybank vizsgálata szerint a Quaestor Értékpapír Zrt. mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt. Az ügyben nyomozás indult, amelyben március végén letartóztattak három gyanúsítottat, köztük Tarsoly Csabát, a cégcsoport vezetőjét. Tarsoly előzetes letartóztatását tavaly decemberben jogerősen meghosszabbították.

Szijjártóban bízott a Quaestor-vezér

Ismert, a külügy és háttérintézménye, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. a bedőlés előtt megszüntette a számláját a Quaestornál. Utóbbi részére 3,8 milliárd forintot fizetett ki a Quaestor a bedőlés napján.

Májusban Kónya Péter független parlamenti képviselő közérdekűadat-igénylése révén kiderült: az akkor még Szijjártó Péter által vezetett külgazdasági államtitkárság kért parlamenti belépőt Tarsoly Csabának, az engedélyt pedig a Miniszterelnökség adta ki a Quaestor-vezérnek.

Kivételeznek a külüggyel?

Míg egy kispénzű Quaestor-kötvényest bíróság elé citál a felszámoló, addig a jelek szerint a külügyminisztérium megússza a pereskedést. Pedig mindkét esetben a bedőlés napján kapták vissza befizetéseiket.

Később Szijjártó Péter közölte: akkor állítottak ki parlamenti belépőt Tarsoly Csabának, amikor az üzletember nagyon sokat tárgyalt a kormányzattal az isztambuli és a moszkvai kereskedőház üzemeltetéséről, utóbbi ügyében nem is sikerült megállapodni. Szijjártó Péter hozzátette: ő maga hagyta jóvá diplomata-útlevél kiadását Tarsoly Csabának, mert ez könnyítést jelentett az utazásnál az üzletembernek a moszkvai vízumközpont tető alá hozatalát megelőző tárgyalásokon.

Még márciusban a Figyelő azt írta: Szijjártó Péter segítségében bízott a Quaestor-vezér. A hetilap információi szerint Tarsoly Csaba március 8-án, azaz vasárnap válságstábot hívott össze, amelyen közölte, hogy öncsődöt jelent, de megoldja a helyzetet, mert másnap bemegy Szijjártó Péter külügyminiszterhez, aki biztosan segít.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - 6 db

A hozzászólások mutatása