Szerb utca 9.

Tényleg Habonyéknál voltak a Szépművészeti festményei

FB, 2016. február 9., kedd 10:18, frissítve: kedd 21:01
A múzeum köteles volt kiadni, hol tárolták hónapokig a csaknem háromszázmilliót érő képeket.

A bíróság jogerős döntése nyomán a Szépművészeti Múzeum kiadta az Átlátszónak, hogy a Szerb utca 9.-ben tárolták három hónapig a festményeiket. Ez az a lakás, amelyet a szomszédok szerint ott gyakorta

Helyreigazítás

„Internetes lapunk Belföld/Politika rovatában 2016. február 9. napján megjelent „Tényleg Habonyéknál voltak a Szépművészeti festményei" című cikk alábbi állításai nem felelnek meg a valóságnak.

Valótlanul állítottuk azt, hogy Halkó Gabriella Habony Árpád volt anyósa.

Valótlanul állítottuk azt, hogy Halkó Gabriella Kaminski Fanni édesanyja.

Valótlanul állítottuk azt, hogy Halkó Gabriella a Szerb utca 9. szám alatt lakást bérel.

Ezzel szemben a valóság az, hogy Halkó Gabriella soha nem volt Habony Árpád anyósa és nem Kaminski Fanny édesanyja. Továbbá Halkó Gabriella nem bérel és soha nem is bérelt lakást a Szerb utca 9. szám alatt.”

megforduló Habony Árpád volt anyósa, Halkó Gabriella – aki az Orbán Viktor Facebook-oldalát kezelő Kaminski Fanny édesanyja – bérel.

2014 májusában röppent fel először a pletyka, hogy festmények kerültek a lakásba a Szépművészetiből, októberben pedig kiderült, hogy a múzeum a Brand Lab Kft.-vel (az azóta a Vajna-féle TV2-nél dolgozó Halkó Gabriella és Jáksó László közös cége) kötött kölcsönadási szerződést. A 292,5 millió forint összértékű tíz festményt havi tizenötezer forintért bérelte a Brand Lab, amelyben 2010-ig Habony Árpád testvére, Habony Mária is tulajdonos volt.

Népszerű hely

A Szépművészeti azonban sosem ismerte el, hogy a Szerb utca 9. alatti önkormányzati lakásban tárolták volna a tíz festményt, ezért perelt az Átlátszó. Másfél év, első- és másodfokú, majd Kúria-döntés után most a múzeumnak ki kellett adnia a helyszínt.

„A képek őrzési helye: V. kerület, Szerb utca 9. I. emelet 1.”

– közölte a Szépművészeti Múzeum. A Szerb utca 9. egyébként népszerű hely, Rogán Antal utódja, Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester is bérelt itt lakást, majd 30 százalékos kedvezménnyel meg is vásárolta azt. Amint ebből botrány lett, visszaadta a lakást az önkormányzatnak. A házat 2007-ben 110 millió forintból újíttatta fel az akkor még Rogán Antal vezette önkormányzat, 2013-ban pedig újabb 107 millióból a szigetelését is megcsinálták.

Juhász Péter is kért egy festményt

Az Együtt alelnöke, Juhász Péter V. kerületi önkormányzati képviselő Facebook-oldalán azt írta, „ha egy munkanélkülinek adnak képet a Szépművészetiből, gondolom, nekem is jár”. Levélben kérte a Szépművészeti Múzeumtól, hogy Albrecht Dürer A sárkány láncra verése; Látomás az új Jeruzsálemről című képét adják bérbe neki. Posztjában ezt is írta: „Valaki nézzen már körül a Parlamentben, hogy a korona még ott van-e, vagy már Orbán kölcsönzi, és a felcsúti házában tárolja.”

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása