Fidesz

Terrorveszély: alkotmánymódosítást javasolnak

MTI, 2016. január 12., kedd 16:46, frissítve: kedd 18:48
Alkotmánymódosítást javasol a kormány, hogy önálló tényállás legyen az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet – közölte Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese kedden, a Simicskó István honvédelmi miniszter által kezdeményezett ötpárti budapesti egyeztetés után.

A tárgyaláson a két kormánypárt mellett a Jobbik és az LMP képviseltette magát, az MSZP nem vett részt rajta.

Ha a parlament elfogadja az alkotmánymódosítást, a kormány terrorfenyegetettség vagy terrortámadás esetén terrorveszélyhelyzetet hirdethetne. Ebben a helyzetben a kabinet olyan rendeletet alkothatna, amellyel az alkotmány rendelkezéseit nem érinthetné, de egyes törvények alkalmazását – sarkalatos törvényben rögzített szabályok szerint – átmenetileg felfüggeszthetné, eltérhetne tőlük. Ezek a rendeletek 60 napig maradnának hatályban, és ha a parlament nem erősíti meg őket vagy nem hosszabbítja meg ezt a határidőt, 60 nap után hatályukat veszítik. Emellett terrorveszélyhelyzetben a honvédség segíthetné a rendőrség munkáját a belbiztonsági feladatokban – ismertette Gulyás Gergely, emlékeztetve, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben már volt erre példa.

A fideszes politikus jó esélyt lát arra, hogy a módosítás megkapja a szükséges kétharmados többséget az Országgyűlésben. Mivel az alaptörvény megváltoztatásához az összes képviselő kétharmadának támogatására van szükség, ellenzéki igen szavazatok is kellenek hozzá.

Folyamatos tájékoztatás

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezető-helyettese, a parlament alelnöke elmondta, a kabinet szerint az európai biztonsági helyzet megváltozására tekintettel szükséges a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó egyértelmű alaptörvényi szabályozás.

Szavai szerint a kormányzati javaslattal az alkotmányban most is megtalálható veszélyhelyzethez hasonló terrorveszélyhelyzet mint önálló tényállás jönne létre. Plusz garancia lenne, hogy a köztársasági elnököt és az Országgyűlés állandó bizottságait folyamatosan tájékoztatni kellene – tette hozzá.

A részletekben voltak viták

Gulyás Gergely sajnálatát fejezte ki, hogy az MSZP nem tett eleget a honvédelmi miniszter meghívásának. „Úgy látjuk, hogy a szocialista párt nincs abban az állapotban, hogy egy ötpárti egyeztetésen saját álláspontot meg tudjon fogalmazni” – mondta.

Tájékoztatása szerint a Honvédelmi Minisztériumban tartott megbeszélésen a Jobbik és az LMP konstruktív hozzáállásról biztosította a kormányt, a nyilatkozataik a lényeget tekintve támogatást mutattak, a részletekben azonban voltak viták.

A politikus kérdésre közölte azt is, hogy a Fidesz minden olyan felvetést támogat, amely az önkéntes alapon szerveződő haderő megerősítését teszi lehetővé.

A Jobbik támogatja a terrorveszélyhelyzet bevezetését

A Jobbik alapvetően támogatja az alaptörvény azon módosítását, amely önálló tényállásként bevezetné a terrorveszélyhelyzetet, ám az erről szóló kormányzati tervezetről egy héten belül alakítja ki álláspontját a párt – ezt Novák Előd, az ellenzéki párt alelnöke közölte keddi sajtótájékoztatóján.

A politikus emlékeztetett: pártja augusztusban hasonló tartalmú változtatást indítványozott az alaptörvényen, ám előterjesztésüket az Országgyűlés leszavazta. Nehezményezte, hogy a kormány javaslatát csupán néhány órával az egyeztetés előtt kapták meg, ezért a „jogalkotói túlkapásoktól” tartva az állampolgári jogokat illetően egy hetet kértek annak áttanulmányozására – közölte.

Saját javaslatot terjeszt be az MSZP

Az MSZP a terrorveszélyhelyzet szabályozásával kapcsolatban saját javaslatot terjeszt a parlament elé, mert a magyar embereknek több biztonságra, több szakértelemre és több parlamenti kontrollra van szükségük – reagált Tóbiás József elnök-frakcióvezető az alkotmánymódosítási javaslattal foglalkozó egyeztetésre.

A szocialista pártelnök szerint az alaptörvény módosításának most napvilágot látott koncepciójából kiderült, a kormány csupán azt tartja fontosnak, hogy többletjogosítványai legyenek egy esetleges terrorveszélyhelyzetben, ugyanakkor azzal nem foglalkozik, hogy valódi intézkedésekkel kellene az emberek biztonságát növelni.

Tóbiás József közleménye szerint a szocialisták az emberek biztonságát növelő intézkedéseket mindig támogatni fogják, de azt nem hagyják, hogy Orbán Viktor kormányfő a terrorellenes intézkedések mögé bújva visszaélhessen a hatalmával.

„Mivel a mostani előterjesztésből hiányzik a szakértelem és hiányzik az emberekért érzett felelősség, ezért az MSZP a terrorveszélyhelyzet szabályozásával kapcsolatban saját javaslatot terjeszt a parlament elé” – írták.

LMP: Parlamenti kontroll nélkül ne legyenek bevezethetők alapvető korlátok

Az LMP nem adja a hozzájárulását ahhoz, hogy a kormány terrorveszély esetén parlamenti felhatalmazás nélkül vezethessen be különleges jogrendet, korlátozva ezzel az emberek alapvető jogait – ezt az ellenzéki párt társelnöke közölte sajtótájékoztatóján. Schiffer András kijelentette: pártja tisztában van az új európai biztonsági kihívással, és azzal is, hogy ennek kezeléséhez szükség lehet egy harcászatra kiképzett állami erőre, ezért az LMP nyitott a további tárgyalásokra az alaptörvény módosításáról. Leszögezte ugyanakkor: nem járulnak hozzá ahhoz, hogy a kabinet egy pontosan nem meghatározott, „úgymond jelentős terrorveszély esetén” hatvan napra kontroll nélkül korlátozhassa az emberek mozgásszabadságát, a postai vagy az internetforgalmat, a gyülekezési jogot vagy a külföldiek beutazását.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - 8 db

A hozzászólások mutatása