Nincs érdemi válasz

Továbbra is titkolják a Századvég embereinek nevét

MTI, 2016. január 5., kedd 15:34
A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) azt követeli, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága következő ülésén hozza nyilvánosságra annak a 21 embernek a nevét, akik a Századvég-csoport cégeinek vezetőiként államtitkokhoz hozzáférve segítik a kormány döntéseit – közölte Fodor Gábor, az ellenzéki párt elnöke kedden sajtótájékoztatón.

A független országgyűlési képviselő azt mondta, Pintér Sándor belügyminiszter személyiségi jogokra hivatkozva megtagadta az érdemi válaszadást arra a kérdésükre, hogy a Strategopolis Kft. vezetői is kaptak-e felhatalmazást az államtitkokhoz történő hozzáféréshez.

Interjú
A politikai harc részének tartja Fodor Gábor azt a vitát, hogy a Magyar Liberális Párt valójában van vagy nincs. A párt elnöke a lapunknak adott interjúban azt mondta, egyelőre nem tudni, hogy ismét összefogással készül-e a balliberális oldal 2018-ra, de szükség esetén a liberálisok önállóan is rajthoz állnak. A Magyar Nemzetben megjelent interjút itt olvashatja.

Az ellenzéki politikus szerint ez különösen ellentmondásos annak tudatában, hogy a tárcavezető novemberben még nem hivatkozott hasonlóra és az érintettek közül megnevezte például G. Fodor Gábort.

A Liberálisok vezetője követelte azt is, hogy a Miniszterelnökség a jogerős bírósági döntés alapján és a korábbi ígéretéhez híven hozza nyilvánosságra a Századvég tanulmányait. Fodor Gábor megjegyezte továbbá, a Miniszterelnökséget vezető Lázár János korábbi tájékoztatásával ellentétben az Orbán-kormány eddig nem 5 milliárd forintot, hanem 16 milliárd forintot költött hasonló tanulmányokra, a Századvég pedig legutóbb karácsony környékén kapott újabb 600 millió forintos megbízást.

Nem meglepő, hogy sok ideje húzódik

Már decemberben írt róla a Magyar Nemzet, hogy Pintér Sándor belügyminiszter nem akarja elárulni, hogy név szerint ki az a huszonegy ember, aki a Századvég munkatársaként átesett nemzetbiztonsági átvilágításon. A belügyminiszter a Magyar Liberális Pártot vezető Fodor Gábor írásbeli kérdésére azzal tagadta meg a nevek nyilvánosságra hozatalát, hogy a törvény az adatátadást csak szűk körben, hatósági és bírósági eljárásokhoz kapcsolódóan teszi lehetővé.
Pintér Sándor korábbi válaszából csak annyi derült ki, hogy 2013 októberétől kezdődően huszonegy munkatárs esett át a szükséges átvilágítási eljáráson, s a telephely is ebben az időben kapta meg a minősített adatok kezelésére szóló engedélyt. Igaz, korábban Szél Bernadett, a nemzetbiztonsági bizottság LMP-s tagja elárulta, hogy az érintettek között ott vannak a Századvég tulajdonosai és vezetői is. A Századvég Alapítványt vezető háromfős kuratórium: Lánczi András, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és G. Fodor Gábor, míg a vezetők között van például Orbán Balázs vagy Lánczi Tamás.
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - 2 db

A hozzászólások mutatása