Indoklás

Ügyészség: Nem gyanús a földvásárlás

Katona, 2016. február 20., szombat 13:13, frissítve: szombat 13:55

Nem történt hivatali visszaélés az ügyészség szerint akkor, amikor Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter unokaöccse, illetve L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár felesége az átlagnál jelentősen olcsóbb áron jutott állami földekhez. Mindkét esetben az LMP-s Sallai Róbert Benedek tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. Mint beadványaiban kifejtette, Bekecs Mátyás gazdálkodó, a földművelésügyi miniszter rokona a Tisza-tó környékén összesen 150 millió forintért nyert el földterületeket, átlagosan 540 ezer forintos hektáronkénti áron. Ez az országos átlagár kevesebb mint fele, noha jó minőségű területekről van szó. L. Simon László felesége pedig egy 34,4 hektáros Natura 2000 besorolású területet nyert el 21,25 millió forintért, a hektáronkénti ár a környékbeli hasonló ingatlanok árai alapján ugyancsak kirívóan alacsony volt.

Sallai Róbert Benedek feljelentésében részletezte azt is, hogy a földterületek értékesítésének előkészítéséért, illetve a kikiáltási ár meghatározásáért a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a felelős. Álláspontja szerint azonban az értékbecslés helytállóságával kapcsolatban mindkét esetben komoly kétség vetődik fel.

A Magyar Nemzet birtokába jutott ügyészségi dokumentumok szerint a hatóság azzal az indoklással utasította el a feljelentéseket, hogy a hűtlen kezelés nem állhat meg, hiszen árveréseken keltek el a földek, vagyis nem az értékesítő döntött a végső árról. Vagyoni hátrány okozásáról pedig nem lehet beszélni, hiszen a liciteken a kikiáltási árnál drágábban vásároltak a vevők.


Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 02. 20.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása