Helyzetértékelés

Újabb tájékoztató kampány

Katona–Markotay, 2016. február 11., csütörtök 00:55
Magyarország ma még boldog, nyugalmas időszakban él, de fel kell készülni a rosszra, a terrorveszélyre, a fenyegetettségre – fogalmazott Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője Lillafüreden, ahol a tegnap kezdődött frakcióülésen a migráció veszélyeiről is tárgyalnak, és készülnek arra, hogy elbukik az alaptörvényt módosító javaslatuk. Emiatt már most az ellenzékre hárítják a felelősséget. A Jobbikon belül várhatóan vitát is okoz majd, hogyan védjék ki a kommunikációs támadást. Az MSZP-nél is fő téma a terrorveszélyhelyzet, kihelyezett frakcióülésükön Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő is részt vett.

A migráció veszélyeivel kapcsolatban tájékoztató kampány indítását javasolja a kormánynak a Fidesz-frakció – jelentette be tegnap a képviselőcsoport tanácskozásának helyszínén, Lillafüreden Kósa Lajos. A frakcióvezető úgy fogalmazott: a javaslat arra irányul, hogy a kabinet még a tavaszi ülésszakban indítson tájékoztató akciót a külföldre utazók számára, amelyben figyelmeztetik őket a migráció lehetséges veszélyeire.

– Most kell felkészülni az olyan helyzetekre, amilyenekkel a jövőben találkozhatunk, különös tekintettel a tömegrendezvényekre, mint például a nyári franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság, ami több tízezer magyart fog vonzani – fogalmazott. Sajtóértesülések szerint a kampány részeként felhívnák a külföldre utazó magyarok figyelmét, hogy milyen viselkedési szabályokat érdemes követni külföldön. A kormány által tervezett, de kétharmados többség híján egyelőre kudarcra ítélt alaptörvény-módosítás is szóba kerül a frakcióülésen. Ez, ha elfogadnák, terrorveszély kihirdetése esetén 60 napig széles körű jogkorlátozásokra adna lehetőséget a kormánynak. Kósa Lajos tegnap azt mondta, hogy „a biztonság megőrzéséhez elengedhetetlen intézkedések kerülnek napirendre”, hiszen a magyar emberek biztonsága nem kompromisszum kérdése. Ezzel kapcsolatban határoznak meg feladatokat a belügyminiszternek és a honvédelmi miniszternek. Úgy fogalmazott: „Magyarország ma még boldog, nyugalmas időszakban él, de fel kell készülni a rosszra, a terrorveszélyre, a fenyegetettségre.” Ebben az ügyben a Fidesz várhatóan újabb nemzeti konzultációt is indít (esetleg a tájékoztató kampánnyal párhuzamosan).

A lillafüredi tanácskozás tegnap este Orbán Viktor miniszterelnök általános – lapzártánk idején is tartó – helyzetértékelésével kezdődött. Ma nemcsak a migrációról lesz szó, hanem a bürokráciacsökkentésként emlegetett átalakításról is, amelynek keretében háttérintézmények szűnhetnek meg, és sok ezer embert bocsátanak majd el az állami szférából. Tárgyalnak az otthonteremtési támogatásokról; Kósa Lajos közlése szerint a Miniszterelnökség és a frakció olyan lépéssorozatot dolgozott ki, amely a lakásépítéssel kapcsolatos könnyítéseket hangolja össze a tapasztalatokkal. Az ülésen szó lesz még a földárverésekről és a tiltakozó pedagógusok követeléseiről.

Félórás vitaindítót tartott Vona Gábor

A biztonsági kérdések uralták a Jobbik frakcióülésének első napját is. A kormány alaptörvény-módosító terveiről Mirkóczki Ádám tartott egy előadást, majd a képviselők megvitatták az elhangzottakat. Az alapvető álláspont nem változott: a kabinet jelenlegi terveit nem tudják támogatni, ám ha néhány, a terrorizmussal nem összefüggő jogkorlátozó lehetőség kikerülne a javaslatból, három napra hajlandók lennének megadni a kormánynak a felhatalmazást a terrorveszélyhelyzetben szükséges intézkedések meghozására. Azzal kapcsolatban azonban várható még vita, hogy a párt hogyan kommunikálja majd, ha a kormány a javaslat várható parlamenti elbukása után kommunikációs offenzívát indít.

A frakcióülésen szó volt még a párt által hirdetett „valódi nemzeti konzultációról”, illetve a politikai helyzetet is megvitatták. Vona Gábor pártelnök a Magyar Nemzetnek elmondta, körülbelül félórás vitaindítót tartott, majd több mint két órán keresztül tanácskoztak a témáról. Ezúttal elsősorban nem stratégiai célokat fogalmaztak meg, inkább az operatív munka erősítésére koncentráltak. A céljuk az, hogy a frakció nagyobb tempót diktáljon mind magának, mind a politikai ellenfeleiknek, ezzel pedig a társadalomnak mutassák a kormányképességüket. A Jobbik frakciója ma délelőtt még Ózdon lesz, délután pedig Salgótarjánban folytatják ülésüket.

Tarjányi is ott van az MSZP tanácskozásán

Az MSZP ugyancsak Salgótarjánban tanácskozik. A Magyar Nemzet információi szerint tegnap a szocialistáknál is a legfontosabb téma a terrorveszélyhelyzet kérdése volt, az ülésen Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő is részt vett. A frakció továbbra sem támogatja a kormány terveit, messze túlzónak tartják azokat a jogkorlátozó intézkedéseket, amelyekre a kabinet saját magának lehetőséget adna. Ahogy a többi pártnál, az MSZP-nél is jelentős téma az oktatás, illetve az egészségügy.


Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 02. 11.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása