A WADA rossz

A NOB-elnök teljesen új doppingszűrést akar

MTI, 2016. augusztus 2., kedd 19:09
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke úgy véli, világszerte felül kell vizsgálni a dopping-ellenőrzési rendszert.

Kedden a NOB 129. teljes ülésének kezdetén Rio de Janeiroban az orosz doppingbotrányra utalva Bach felhívta a figyelmet arra, hogy át kell gondolni a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) működését. A német sportdiplomata ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a NOB-nak korlátozottak a lehetőségei a doppingellenes harcban.

Bach továbbra helyesnek látja az Oroszországgal kapcsolatos döntést, hogy az ország sportolóit nem zárták ki teljesen a pénteken kezdődő riói játékokról, noha emiatt sok kritika érte őt.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség úgynevezett McLaren-jelentése megállapította, hogy Oroszországban központilag irányított doppingolás folyt. A WADA fővizsgálója, Richard McLaren emiatt a teljes orosz küldöttség kizárását javasolta a riói olimpiáról.

Orosz reakció

Alekszandr Zsukov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke szerint igazságtalan, hogy országa több sportolóját kizárták a nyári olimpiai játékokról. Kedden a NOB 129. teljes ülésén kijelentette, hogy „igazságtalanság történt”. Szerinte több mint hatvan „doppingmentes” orosz sportoló nem indulhat a versenyeken. Zsukov megerősítette, Oroszország felülvizsgálja és megbízhatóvá teszi saját dopping-ellenőrzési rendszerét. A NOB orosz tagja egyúttal üdvözölte, hogy a nemzetközi szervezet vezetősége és Thomas Bach elnök nem a teljes orosz olimpiai csapatot zárta ki.

hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása