A Tisza-tó mellett, Poroszlónál egy gigantikus madár landolt közel két hónappal ezelőtt.  A 7 emeletes, madár alakú építmény gyorsan szimbólumává is vált a térségnek. Kiss János igazgató szerint a park bizonyítéka lehet annak, hogy az ember és a természet között lehetséges a harmonikus együttműködés. „Nagyon sokat beszélünk mostanában a fenntarthatóság gondolatköréről. Sokan rájöttek már, hogy nemcsak természeti, hanem gazdasági és társadalmi értelemben is fenntarthatatlan az a modell, az a fejlődési pálya, amit ma a világban látunk – mondta el lapunknak az intézményvezető. Nagyon sokat kell tennünk azért, hogy ez a fenntarthatóság valóban kialakuljon. A természet esetében a legkevesebb, amit ezért tehetünk, az az, hogy tiszteljük, becsüljük a természet, az állat- és növényvilág értékeit – tette hozzá Kiss János. Mindezt megpróbáljuk megértetni, megismertetni a látogatókkal, így talán törleszthetünk valamit abból, amit az emberiség sok helyen elvett a természettől” – hangsúlyozta az intézmény vezetője.

Nem cápa, viza

Erre az ökocentrum  egyik első és leglátványosabb bizonyítéka a medencében úszkáló viza. A Tisza-tavi Ökocentrumban látható Magyarország szinte összes hüllő- és kétéltűfajtája, továbbá a Kárpát-medence szinte teljes halfaunája. Kóródi Olivér, az akvárium tervezője szerint sokan cápának vélik a vizát. Tiszai és dunai halászok száz évvel ezelőtt még legendákat zengtek arról a 7-8 méteres halóriásról, amelyet ma már sokan fel sem ismernek.

„Ennek a bemutatónak a szórakoztatás mellett az is a feladata, hogy megismertesse a Magyarországon honos halfajokat – emelte ki Kóródi. Igyekszünk összeszedni az összes fajt, ami a magyarországi folyókban jelenleg, illetve egykoron élt. Nagyon népszerűek a trópusi bemutatók, mi azonban már a legelején úgy gondoltuk, hogy fontos lehet egy olyan központ, ahol a kárpát-medencei élővilág van a fókuszban” – mondta a szakember. A viza mellett a másik nagyon népszerű attrakció a vidrashow. A tervezők – egy barátságos környezetben – a ragadozónak még egy kis színpadot is építettek.

Az épület alatt kialakított akvárium és terrárium után bejárjuk a parkot. A kormoránok etetés után éppen ejtőznek. A dámszarvasok a fák alatt hűsölnek, a park másik oldalán pedig a számukra kialakított házban szorgosan rezegtetik szárnyaikat a szitakötők. Nem messze innen igazi ragadozók játszadoznak. Az Arany János Toldijából ismert toportyánból több ezer példány él szabadon szerte az országban. A Somogy megyei erdőkből került a parkba az a három nádifarkas-kölyök, akiknek édesanyját minden bizonnyal orvvadászok lőhették ki. Az ökocentrumban azonban adottak az életfeltételek, hogy a farkasok felnőjenek. Az igazgató elmondta: örömmel fogadnak be megunt vagy egyéb okokból házon kívül rekedt állatokat is.


A Tisza varázslatos világa

A létesítmény két hónappal ezelőtt nyitotta meg kapuit. Ez idő alatt közel ötvenezer látogatója volt a parknak, ami a szakemberek szerint jó eredménynek számít. Kóródi hangsúlyozta azt is, mennyire fontosak számukra a látogatók visszajelzései. „A trópusi bemutatók tapasztalatára alapozva a vendégek percre ugyanannyi időt töltenek el egy keszegakvárium előtt, mint egy színpompás korallszirti hal mellett. Örülnek, hogy megláthatják és megismerhetik a hazai faunát” – tette hozzá.  „Én úgy gondolom, hogy ezt mindenkinek illik ismernie, csak eddig nem volt rá lehetőség” – mondta a szakember.


Az igazgató úgy véli, ahogy a Tisza-tó környéke, úgy a Tisza-tavi ember is gazdag hagyományokban és értékekben. „A természet csodálatos ezen a környéken. Ha ez nekünk van, és ha ez számunkra nagy érték, miért ne legyünk rá büszkék, miért ne mutassuk meg másoknak?” – tette föl a kérdést Kiss János.


Fenntarthatóság, gazdasági fellendülés és harmónia

A Tisza-tavi létesítmény Magyarország legfiatalabb állatkertje és turisztikai központja, amelyben nagyrészt a háromezres település lakosai dolgoznak. „Egy ekkora beruházás egy ilyen kistelepülésen tényleg nagyon ritkán tud megvalósulni” – mondta az intézményvezető. Szerinte az elsődleges szándék az, hogy maga a létesítmény képes legyen eredményesen működni. „Az ökoparkot egy nonprofit kft. működteti, tehát itt elsősorban az önkormányzat célja nem közvetlenül a haszonszerzés, hanem az, hogy a létesítmény tudjon fejlődni, és saját erőből kitermelje ehhez a költségeket, forrásokat” – tette hozzá Kiss.

Az ökocentrumban a tervek idén 130 ezer látogatóval számolnak. Az igazgató kérdésünkre elmondta: úgy számolnak, hogy az elkövetkező 5 év valamelyikében a látogatók száma elérje a 200 ezret. „Nincsenek számadataink még arról, hogy az ökocentrum megnyitása pontosan hány százalékkal növeli a vendégforgalmat Poroszlón, illetve a Tisza-tavi régióban, de a tapasztalat az, hogy felpezsdült a turisztika, erőteljes mozgás volt már májusban, ami máskor csendesebb időszaknak számított.” A létesítmény és a település vezetőinek célja, hogy ne csak a faluban, hanem a Tisza-tó mentén is legyen hatása a létesítménynek. Bíznak benne, hogy a parkban szerzett élmények ösztönzik majd a vendégeket, hogy megismerjék a Tisza-tó más pontjait, településeit is. „Hosszú távon az ökocentrum küldetése, hogy egy gazdasági fejlődést generáljon ebben a térségben, amire szerintünk nagyon nagy szükség van” – jelentette ki Kiss János.


A park vezetői tudatosan tervezik a jövőt, folyamatosan bővíteni kívánják a szolgáltatásokat. Kiss János hangsúlyozza, számukra mennyire fontos az, hogy a létesítmény valóban az ember és a természet harmóniájának szimbóluma legyen. „Visszaadjuk a természet-, az állat- és növényvilág becsületét azzal, ahogy azt bemutatjuk – vélekedik a vezető. Megkérjük a látogatókat arra, hogy ismerjék meg ezt a világot, vigyék el a hírét ennek a gondolatnak, s innentől kezdve próbáljunk meg mindannyian, közösen, valóban harmóniában együtt élni a környezetünkkel – folytatta. Ezáltal mindenki hozzájárulhat ahhoz, hogy ez a fejlődési pálya valóban tartható legyen Magyarországon, a Tisza-tónál, Poroszlón.”