A borsodi valóságról talán soha annyi kvalitatív módszerekkel készült szociográfiának álcázott tudósítás nem készült, mint mostanában. Köszönhető ez egyrészt a Demokratikus Koalíciónak, amely elnökségestül beköltözött a megyeszékhely híres-hírhedt lakótelepére, az Avasra. Gyurcsány Ferenc pártelnök most is remeknek és igazságosnak tartja azt a kormánya által hirdetett Fészekrakó programot, amelynek köszönhetően gyakorlatilag eladhatatlanná váltak az ottani panelok. De azért egy törvényjavaslatot összedobtak a terepgyakorlat után, megoldást keresve az áldatlan állapotokra.


Az MSZP pedig – noha állítják, hogy ők csak támogatják a menetet, és nem egy pártceleb népszerűsítése a céljuk – lapot húzott az avasi valóságshow 19-ére: ők nem Budapestet viszik Borsodba, hanem fordítva. Pontosabban: gyalogosan útra keltek február 6-án Miskolcról, hogy február 13-án – reményeik szerint kibővülve – a Parlament elé érve, ahogy Komjáthi Imre szervező fogalmaz: amolyan borsodiasan bekiabálhassanak a kormánypártoknak, hogy ne vegyék őket semmibe. A kibővülésről csak annyit, hogy a kezdetektől ott halad a szocialisták mellett a Magyar Szolidaritás Mozgalom jó néhány képviselője, „lájkilag” sok DK-s is ott van a fagyban, és kedden beszállt két LMP-s politikus is, mivel úgy tartják „minden kezdeményezés jó, ami a nyomorúságra hívja fel a figyelmet ”. De ők továbbmennek: élőben bejelentkeztek azon a weboldalon, ahol egyébként az úgynevezett Új Ellenállás keretében interaktív országértékelőt tarthatnak a polgárok, szerte az országban.

„Útelágazódás

Itt pedig máris „útelágazódáshoz” érkezünk, na ne nem a 3-ason és nem is a szó D–209-es értelmében, hanem képletesen. Vagy tartok némi útszéli kremlinológiára alapozva egy politológiai gyorsértékelést arról, hogy a menet sorrendje szerint milyen pozíciót foglalnak majd el a demokratikus ellenzéki kerekasztalnál, vagy a tudósításra koncentrálok. Már nemcsak a magaméra, úgy értem, hanem arra, amivel a résztvevők az éhségmenet Facebook-oldalát informálják – okostelefonnal. És mellettük ott vannak még az otthonról kommentelők, akik szolidaritásukat fejezik ki lájkokkal és megosztásokkal. És ha az avasi terepgyakorlatot a 21. századi politikai információs know-how és a szocreál agitprop sajátos elegyeként jellemeztük, akkor az éhségmenet webes lenyomatát valahová a szárba szökkenő szociáldemokrata mozgalmak és a normát kilométerben mérő, azt pedig természetesen túlteljesítő, úttörő vándortáborok közé lehet belőni.

iPhone már van

Török Zsolt MSZP-szóvivő például hiteles forrásként osztja meg az Északonline cikkét, melynek címe: Korábban teljesítették a hétfői távot. De nem csak regionális portálok figyelik a menetet, bizonyíték rá ez a bejegyzés: „Európa nyugati végeiből is követjük a harcotokat, szolidárisak vagyunk Veletek. Itt is ugyanaz a fajta támadás folyik a munka világa ellen, mint otthon, ugyanolyan megszorításokat vezetnek be; a munkanélküliség, az elszegényedés nő, az árak emelkednek, de a bérek, a nyugdíjak csökkennek, a fiatalok számára nincs jövő – a válság árát a lakossággal akarják megfizettetni, mindenkit megnyomorít ez a rendszer… Összefogva, szervezetten meg kell akadályozni!” Az Occupy-mozgalmakra hasonlító retorika tehát már megvan, a világmozgalom két másik kötelező kelléke közül a Guy Fawkes-maszk még hiányzik, de az iPhone már megvan. E kütyü segítségével olvassák és köszönik meg a résztvevők a támogatást, töltik fel a magukról készült fotókat vagy adott esetben reagálják le a vélhetően hergelőnek szánt híreket a Fidesz vagy a kormány nyilatkozataiból. Éppen ezért bír kicsit pikáns jelentőséggel az alábbi megosztás, egy kenyeret szorongató, síró bácsival: „Ezért megy a menet! Ezért csatlakozunk egyre többen! Te azért sírsz, mert nincs iPhone-od. Ő azért, mert egész életében dolgozott, és nincs mit megennie”.

És innen, az üzenőfalról tudhatjuk meg, hogy ott forgat az „AP amcsi tévé is”, valamint hogy a fideszes Tállai András lapátolásra kérte őket – ezen több hozzászóló úgy felháborodott, hogy kérték a résztvevőket: tudósításukat küldjék el José Manuel Barrosónak, az EB elnökének is. Érdemes Korózs Lajos reakcióját megnézni minderre: „Azt hittük a Fideszről, hogy van egy szint, aminél nincs lejjebb, de ismét tévedtünk. Én azon sem lepődnék meg, ha a feldühödött borsodi melósok és volt melósok etetnék fel a kenyeret a fideszesekkel, és a hólapátot meg a hátukon járatnák meg, erre az aljas, szégyenteljes és kispályás (ám frappánsnak és »jó fejnek« gondolt), cinikus provokációra!”

Nem pártrendezvény?

Korózs amúgy hozzánk hasonlóan a hevesi Szihalomnál lépett ki a virtuális valóságból a borsodi realitás hírét hozó menetbe. Annál a kávézónál, amelyről a helybeliektől megtudtuk: az egy szociszimpatizánsé, oda tuti be fog térni a menet, mert ezt beszélik a faluban. Hát betértek, de mi azért a menet elé gyalogoltunk, ahol szívesen láttak minket (és ez itt nem az irónia helye), de az MNO szó hallatán megkértek: ne állítsuk be a megmozdulást pártrendezvénynek, hiszen csak összefogással lehet megoldani azt a helyzetet, ami miatt útra keltek. Ehhez képest pár sorral hátrébb, egy kocsma mellett elhaladva azt sutyorogják, hogy ide aztán nem mennek be, ha a fideszes tulaj térden állva könyörög, akkor sem. Aztán Korózs és Simon Gábor beszállása után megindulunk Füzesabony felé, a sort Nyakó István zárja, aki negyedóránként osztályfőnökösen elkiáltja magát: libasor! A menetben erre időnként gágogni kezdenek.

A hóval borított tájon napsütésben folyik a séta, többnyire csendben, halkan, de azért vidáman sztorizgatva. A sokszor idilli látványt pedig meg-megtörte egy-egy olyan romos épület, amely arra enged következtetni: bizony lehetett volna itt miért éhségmenetet indítani öt, tíz, tizenöt éve is. A politikusok rutinosan nyilatkoznak, a résztvevők vagy visszaintegetnek a dudálóknak, vagy pedig fényképezik magukat, egymást, a tájat, illetve a lelkesen csaholó staffordshire terriert, Gina kutyát. A hat kilométeres táv háromnegyedénél aztán felvetődik: „mekkora királyság lenne most egy felvonulók kérték!” Füzesabonyba nem megyünk már be (ide is idő előtt érünk be amúgy), a város határában lévő benzinkúton Gúr Nándor osztja ki Korózs Lajos megígért gulyáslevesét, az egyik szimpatizáns hölgytől pedig repetát is kapunk a gyalogosoknak szánt csokiból. Azt mondja, több résztvevőre számított, ezért hozott magával hatvan darabot.