Majd száz magyar olimpiai bajnok és legendás sportoló ajánlotta fel ereklyéjét egy nemes cél érdekében. A Nemzeti sportárverés az erdélyi szórványmagyarságért címet viselő, valaha volt legrangosabb sportaukció április 23-tól május 31-ig tart.

Az újságárus standja a 19. század óta egyfajta információs központnak számít, itt cseréltek gazdát a legfrissebb, legszaftosabb sztorik, hírek. Olykor azonban határokon átívelő ötletek is megszülethetnek itt, melyek életeket menthetnek. A szó tágabb értelmében.

A szórványban élő magyar gyerekekért szervezett nemzeti sportárverés ötlete egy fővárosi újságosbódénál született. Reggel József és törzsvásárlója, Steinmetz Ádám, a magyar bajnok Vasas olimpiai bajnok vízilabdázója beszéltek először erről. A csevely „kiszivárogtatója”, a főszervezőként tevékenykedő Posch Dániel arról is beszélt az MNO-nak, mekkora jelentőségű árverésről is van szó.

Az érdeklődők olyan sportnagyságok relikviáira alkudhatnak a licit.hu oldalon, mint Buzánszky Jenő, Grosics Gyula, Gyurta Dániel, Berki Krisztián, Magyar Zoltán, Pálinger Katalin vagy Storcz Botond. Az Aranycsapat még élő tagjai mellett többek között Albert Flórián által is dedikált labda százezer forint felett jár, ettől csak pár ezer forinttal marad el a háromszoros olimpiai bajnok magyar vízilabda-válogatott tagjainak kézjegyével ellátott Mikasa. Az eddig felajánlott összeg már most eléri az 500 ezer forintot.

„Az árverés közvetlen kedvezményezettjei azok a csángó gyerekek, akiket sok esetben gyakorlatilag ki kellett menekíteni szülőföldjükről” – ecseteli Posch a gyűjtés fontosságát. – „Többségük az igazi mélyszegénységből kerül ki, szüleik gyakran alkoholisták. Utóbbiak eleinte rendkívül bizalmatlanok voltak a kezdeményezéssel szemben, 2007 óta viszont nagyot fordult a világ.” Ezt már Felföldi Zoltán, Lakitelek polgármestere meséli nekünk. A Mezőségi Őrzőkör Alapítvány elnöke kifejtette: Beszterce megyében évekkel ezelőtt komolyan lecsökkent a magyarul tanuló gyerekek létszáma, egy egész völgy magyar oktatása került veszélybe. Öt évvel ezelőtt az alapítvány úgy döntött, megállítja a folyamatot, és elhozza Moldvából a vállalkozó szellemű szülők gyermekeit.

Ingyen és bérmentve

2010 óta a vicei és a magyardécsei kollégiumok napi 24 órában foglalkoznak a nebulókkal, és nem elhanyagolható módon a szülők összes költségét vállalják. Az első években még elég bizalmatlanok voltak irányunkban a családok, mostanra viszont eljutottunk odáig, hogy minden évben túljelentkezés van az intézményekbe. 12 gyerekkel indultunk, most pedig a továbbtanulókkal együtt majd félszáz tanulót foglalkoztatunk – meséli Felföldi.

Nem csak csángók jöhetnek

Az alapítvány a Mádl Dalma védnöksége alatt álló, Erdélyben működő Bástya Egyesületnek folyósítja az árverésből befolyó összeget, melyet a működésre, és adott esetben újabb beruházásra fordítanak majd. A jelentkezők száma alapján ugyanis egyre inkább érik egy újabb kollégium létrehozásának gondolata. Az intézmények eredetileg a moldvai csángó gyerekeket fogadták, mára azonban a más magyarlakta településekről is érkeznek tanulók. Az oktatók többnyire a térség központjának számító Bethlenből érkeznek, de a környékbeli falvakból is egyre nagyobb az érdeklődés, tudjuk meg a főszervezőtől.

„Óriási dolognak tartom, hogy a magyar kormány felismerte a szórványmagyarság oktatásának fontosságát. Ennek köszönhető, hogy a vicei kollégium idén februárban elnyerte a nemzeti jelentőségű intézményi státuszt. A kezdeményezés nem egyedi: Erdély mellett a Délvidéken és a többi határon túli területen is működik a szórványban élőket összegyűjtő kollégiumi rendszer” – emelte ki Felföldi Zoltán.

A vicei kollégium lakói minden forintért hálásak
A vicei kollégium lakói minden forintért hálásak


Kemény Dénes sem habozott

Az árverés kapcsán Posch Zoltántól megtudtuk, először csupán 2-3 ereklye állt rendelkezésre, de néhány telefonbeszélgetést követően a szám rohamos emelkedésnek indult. – Meglepő, egyben megindító volt, ahogy a megkeresett világsztárok reagáltak a megkeresésünkre. Kemény Dénest, a pólóválogatott szövetségi kapitányát például akkor értem el, amikor a csapat az Európa-bajnokságon küzdött. Ennek ellenére szinte azonnal válaszolt a levelemre, és nagyon megköszönte, hogy részese lehet a gyűjtésnek. A sportolók mindegyike segítő szándékát fejezte ki, rendkívül intelligensen álltak a dologhoz – számolt be tapasztalatairól a főszervező.

A május 31-ig tartó kezdeményezés során 50 ereklyére licitálhatnak az adakozó kedvűek. Azoknak, akik kisebb összeggel szeretnének hozzájárulni a gyűjtéshez, a megadott számlaszámon van lehetőségük utalni adományukat.