Kezdődik az akrobatikus sportszínház

„Az akrobatikus sportszínház úgymond a mi kreálmányunk: ötvözzük a sportot a színészkedéssel, illetve a show-val, amit például a Cirque du Soleil produkcióiban láthatunk. Persze mi még fényévekre vagyunk a Soleil cirkusztól, de úgy gondolom, hogy az egy mérce számunkra és oda kell tovább fejlődnünk” – Takács Áron, a Face Team alapítója.

A héten ismét megrendezik a TF Napokat a SOTE Testnevelési és Sporttudományi Karán, a rendezvény az egykori TF-eseknek, sportolóknak már-már fogalommá vált. A TF Napok visszatérő fellépője a Face Team, akik idén kénytelenek kihagyni az egyetemi rendezvényt. 2012-ben ugyanis a Britain's Got Talent tehetségkutató versenyen kell bizonyítaniuk. Amióta a több mint 60 ezer jelentkezőből bejutottak a legjobb 120-ba, egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a srácok. Rajongóik száma folyamatosan növekszik a közösségi portálokon, s a népszerű angol televíziós műsornak köszönhetően ők is egyre közelebb kerülnek az álmaikhoz.

Akár a popcorn, pattog a labda – szól a Face Team himnusza, így a labda nem is tehet mást, folyamatosan pattog, pattog a színpadon, az utcán és a tornateremben. Évekkel ezelőtt egy angyalföldi középiskola befogadta a srácokat, így a következő angliai fellépésre is itt készülnek. Üdítő látvány, hogy nemcsak a „nagycsapat” van edzésben. A különleges produkcióik, sikereik több diákot győztek meg arról, hogy be kell állni a sorba. Így a Face Team jövője is megalapozott, Takács Áron csapatvezető szerint a tizenévesek már nagyobb előnnyel indulnak a „kiképzésen”.

„A jövő az utánpótlásban rejlik. Amit mi nem tudtunk megtanulni, illetve 19-20 évesen kezdtünk el, azt a fiatalok már 10-12 évesen gyakorolják. Szóval nagy az előnyük, ami azt jelenti, hogy sokkal, de sokkal ügyesebbek lesznek, mint mi, és ezáltal gyakorlatilag a sportág jövője biztosítva van. 2004-ben alakultunk, és akkor még egy nagyon-nagyon amatőr szintű baráti társaság jött össze. Az alapítók tudtak kosárlabdázni, tudtak zsákolgatni, viszont nem tudtak semmilyen akrobatikus elemet, illetve a show-ról, a közönségszórakoztatásról sem volt fogalmunk, egyszerűen csak élveztük azt, amit csinálunk. Azóta már sok csapattag megfordult már nálunk. A jelenlegi tízes keret tagjai, talán mondhatom ezt, a saját szekciójukban, labdazsonglőrködésben, akrobatikában a legprofibbak Magyarországon.”


A profizmus mellett fontos megjegyezni, itt egy baráti társaságról van szó. Így gondolja ezt az eredetileg tornász Perjámosi Richárd is, a „Levegő Ura”, aki ma egy győri középiskolában testnevelőtanár. A csapattól a távolság sem tudta elszakítani, így a hétvégi edzéseken gőzerővel végzi a gyakorlatokat. Mint mondja, a Face Team számára egy lehetőség, aminek köszönhetően kiléphet a hétköznapi szerepkörből. Szerinte a Face Team több mint sport és szórakoztatás.

„Szavakba nem lehet önteni, milyen élményekkel gazdagodtam, mióta a Face Team tagja vagyok.  Úgy gondolom, hogy a csapatban egymás edzői és tanítványai is vagyunk egyben, hiszen mindenkitől lehet valamit tanulni. Mindenkinek kell valamiben fejlődnie! Nekem leginkább a labdaérzék, a labdaügyesség fejlesztésében kellett nagyobb előre lépést tennem, viszont az akrobatikában is próbálok új elemekkel talpon maradni a fiatal, feltörekvő generáció miatt.”


A csapatvezető szerint rengeteg gyereket érdekel a műfaj, ezért is szeretnének szerte a világban minél több helyre eljutni. A srácok nemcsak a sikerekről beszélnek, számukra fontos az is, hogy sportolásra ösztönözzék a fiatalokat. Mi más lehetne erre alkalmasabb lehetőség, mint egy népszerű, tízmillió feletti nézettséggel rendelkező tévéműsor.

„A Britain's Got Talent-es továbbjutásunknak köszönhetően több emberhez jutottunk el világszerte. Akik eddig ismertek minket, azok is másképp állnak hozzánk. Nagyon sok kellemes és pozitív visszajelzést kapunk. Rendkívül jó érzéssel tölt el minket, hogy milyen sokan szurkolnak nekünk. Sokan észreveszik, hogy milyen nagy mennyiségű munka van a hátterében. Megbecsülnek minket, és ezt köszönjük szépen a rajongóknak! A hangulat kifejezhetetlen, személy szerint én mióta megláttam a videót, és a srácok elmesélték a kint tapasztalt érzéseiket, alig férek a bőrömbe. Pörgök, és alig várom, hogy landoljunk Angliába s a palánk közelébe kerüljek.”


A labda tovább pattog, nemcsak Angyalföldön, hanem Londonban is. Bízunk benne, ahogy az edzőteremben, úgy a tévéstúdióban is minden zsákolást taps fogad majd. Az edzésen érződött milyen erős a csapategység a Face Teamben, hiszik, hogy ez előrébb viszi őket az álmaik megvalósításában. Hajrá, Face Team! Az MNO figyelemmel kíséri a vagány magyar csapatot, s beszámolunk a sikereikről. Kettő-Három: Face!