Évszázadokkal ezelőtt a hagyomány szerint csak a fagyosszentek, Pongrác, Szervác, Bonifác napjai után, május 15-től ültették el a földeken a kényesebb növényeket. A késő tavaszi lehűlés egyik legkülönlegesebb emléke 1642-ből származik, a feljegyzések 7 napos fagyról tudósítanak. 1866 május elején Szécsényben pedig napokig havazott. Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál őrzött adatok szerint a zimankós idő még nyár végén is előfordult, s nem csak a gazdáknak okozott ezzel kárt. A Szepességben 1641. augusztus 5-én 150 ló és három pásztor fagyhalált halt. 1869-ben, szintén Újkenyér havában, a mínuszok miatt veszett oda a Duna–Tisza közén a kukoricatermés. Vadász Vilmos meteorológus szerint a fagyosszentek elég meghatározó periódus ilyenkor, késő tavasszal.

A fagyosszentekhez gyakran erős lehűlés kötődik, így volt ez az idén is. Ezt a népi regulát a felfogásom szerint úgy kell értelmezni, hogy az évnek ebben az időszakában még nem feledkezhetünk meg teljesen a fagyokról, tehát a kiültetett palántákat fenyegetheti olyan erős lehűlés, ami esetleg károkat is okoz. Idén is erős lehűlés volt ebben az időszakban, a front  szombatról vasárnapra haladt át felettünk. Ebben a néhány napos periódusban volt egy erőteljes, mínusz 10 fokot meghaladó lehűlés. Fagyokat azonban még nem hozott, nem volt fagypont alatti hőmérséklet. A következő napokban sem várható nagy területen komolyabb károkat okozó fagy, de a hét második felében a mélyebben fekvő, fagyzugos helyeken, azokon az országrészeken, ahol tartósabban derült lesz az ég és a légmozgás is gyenge lesz, talaj menti fagy előfordulhat, de még ez sem lesz jellemző. Nyugodtan kijelenthetem, hogy az ország nagy részén nem lesz komolyabb károkat okozó fagy.
Fotó: Bárány Dániel


Természetesen kíváncsiak voltunk, mit tartogat számunkra az időjárás, ezért bejártuk az Országos Meteorológiai Szolgálat épületét, s megtekintettük a központ műszereit is. Így leltünk rá az épület tetején arra a különleges tárgyra, amit sokan varázsgömbnek neveznek. Mára kevés maradt a gömbökből, volt rá eset, hogy a vidéki állomásokról ellopták ezeket az értékes műszereket. Hogy mit is szolgál valójában az OMSZ kristálygömbje, és milyen idő lesz hétvégén, az kiderül legújabb filmünkből:


A meteorológusszakma izgalmas szakma, annak ellenére is, hogy a szakemberek nem tudnak jósolni. Vadász Vilmos szerint az ELTE-n diplomázott hallgatóknak még sok éves rutinra kell szert tenniük ahhoz, hogy egy vihar esetén például önállóan adhassanak ki jelzést. Természetesen munkájukat különböző műszerek és modellek segítik.

A pillanatnyilag rendelkezésre álló modellek, melyek közül kiemelkedő az európai együttműködésben készülő modell, 10 napra „látnak" előre. Tulajdonképpen egy 10 napos időszakot fognak be, ez az, amire napra bontva konkrét előrejelzést lehet készíteni. Vannak ugyan hosszabb távra is számítások, ezeknek a megbízhatósága egyre alacsonyabb. Természetesen a 10 napra vonatkozó előrejelzésnek sem azonos mindig a megbízhatósága. Vannak olyan helyzetek, amikor egész határozott kijelentéseket lehet tenni egy hétre előre is. Például ez a front, ami most szombatról vasárnapra áthaladt, már egy héttel ezelőtt az előrejelzésekben szerepelt. Tehát lehetett sejteni az előző hétvégén, hogy a következő hétvégén valószínűleg átmegy egy hidegfront. Természetesen ugye azt azért senki nem fogalmazta úgy, hogy ez tényként legyen kezelhető. Azt is hozzátenném, hogy vannak olyan esetek, amikor bizonyos területen, akár 1-2 órával későbbi eseményt sem lehet határozottan előre jelezni. Egy heves zivatarfelhőnek a kialakulása nem feltétlenül jelezhető előre olyan pontossággal. Mindenesetre, ha már bizonyos gócok kialakultak, azoknak a mozgása már jól követhető, és elég határozott kijelentéseket lehet tenni a néhány órás várható alakulására.


Bízzunk a filmünkben elhangzott előrejelzésben, s akkor mindannyiunkra vár a kirándulásra is alkalmas, napsütéses hétvége. Az MNO pedig tovább folytatja a meteorológusszakmát bemutató sorozatot, hamarosan igazi különlegességgel szolgálunk olvasóinknak.