Mintha még nem lépte volna át a budapestiek ingerküszöbét, hogy május elsejével beindult a csónakázószezon a Városliget-tavon. A Műjégpalya.hu, ami elsődlegesen felel a tavaly kvázi befejezett felújítás óta már tényleg festői miliő hírveréséért, gyakorlatilag csak a nyitás pillanatában közölte, hogy lehet menni, a szűkszavú közlésen túl pedig még annyi olvasható, hogy naponta 10 és 22 óra között fél órára egy ezrest, egy órára 1500 forintot kell leszurkolni a 4 személyes csónakért.

A tó píárjáról
A tó píárjáról


TEKINTSE MEG VIDEÓNKAT!!! Cikkünk alatta folytatódik.

Nem volt egyszerű a téli nyitás sem. A századfordulós épületegyüttes felújítása viszont pazar látványt nyújtott már akkor is. Tekintse meg téli összeállításunkat a tóról!

Nem volt könnyű elérni az üzemeltetőket sem, először csütörtökön sikerült telefonvégre kapni Balogh Csabát, a csónakázóüzem fő felelősét.

– 25 egyforma csónakunk van. És van még 8 darab, a tavon adódó feladatok elvégzésére, amelyeket szintén hadrendbe állíthatunk. A május 1-jei nyitónapon rengetegen jöttek, szerdán és csütörtökön, mint ez hétköznap szokásos, visszaesett az érdeklődés – mondja Balogh.

Most csendes

Való igaz, pénteki ottjártunkkor eléggé „hullaszag” volt a tavon, erről árulkodik a Ligetben készült kisfilmünk is. A szagot tovább rontja, hogy a víz egyelőre mintha kicsit koszos lenne (finoman fogalmaztunk), de erre is van magyarázat: folyamatosan töltik a tavat tiszta vízzel, így a következő napokban jelentősen visszaszorulhatnak az evezgetés romantikáját csorbító csimbókok a víz felszínén. A télre három év köszörülés után végre átadott századfordulós eredetű épület egy ideig viszont kimarad a buliból, mert a korcsolyázástól eltérően az evezéshez a híd felőli rövid lejárón lehet hozzájutni – ez nincs sehol túlzottan kitáblázva, ezért írjuk most le… –, aztán gyors csónakbérlés, és gyönyörködés az impozáns homlokzatban.


– A szezon igazából majd május 19-én, a BL-döntő napján indul; szurkolói klubot nyitunk sörözővel, kávézóval és játszótérrel. Lesz óriáskivetítő és egy 750 négyzetméteres színpad is – sorolja egy levegőre már a Városligeti Műjégpálya igazgatója, Bartha László, aki munkatársaival arra bazíroz, hogy a randizókon, nosztalgiázókon kívül a foci-Eb és az olimpia eseményeinek követői is átmeneti otthonra találnak a ligeti tó partján. A szurkolók persze isznak is majd, ezért megkérdeztük, mi lesz, ha valaki belepottyan a tóba, nem lesz-e ebből baj. – Ha az április 22. óta tartó töltés végén megtelik a tó, a legnagyobb mélysége is csak 67 centiméter lesz. Aki beleesik, nincs más dolga, mint visszamászni a csónakba vagy kigyalogolni – így Bartha.

Balogh Csaba „főcsónakász” érdeklődésünkre még elmondta, nem lesz olyan napszak, amikor tömött sorokban kell várni a csónakra, de azt azért kérik, hogy a csoportok előzőleg jelentkezzenek be a (húszas) 261-15-20-as telefonszámon.

Teszteltük – javasoljuk

Az MNO Videó stábja péntek kora délután csónakba zuttyant egy kis tótesztre. Egy, a régi időkre még emlékező apukát meg is kérdeztünk, mi változott, mióta utoljára itt volt: ő a csónakázás tavalyi újraindulása óta rendszeres látogató, de amit most a legjobban hiányol, az a hangulat és a „píár”. Szerinte egy ilyen helyet nem szabadna így magára hagyni, többet érdemelne. Van igazság abban, amit mond.A konkrét felszerelésről: a 4 személyes csónak eléggé stabil, de aki szívének megdobbantójával száll vízre, készüljön rá, hogy mindketten evezni fognak, s nemcsak azért, mert így lehet még valamennyire egyenesen előre haladni a két személynek egy pindurit túlméretes ladikon, azért is, mert igazi vízitúrás, kétkezes lapátok vannak – vagyis négy kéz kell két evezőhöz. (Arról nem is beszélve, hogy a szél „kiválóan érvényesül” a tavon.) Az alumínium szár pedig feketén fog, erre is fel kell készülni.

A csónakázás azért – ha figyelembe vesszük ezt a néhány dolgot, és készülünk rá – igazi romantikus élményt nyújthat augusztus 20-ig, olimpiával, focival, piával.