15-20 milliárd jutott a látványsportokra

KG

2012. augusztus 9., csütörtök 19:27, frissítve: péntek 10:39

Tavaly 15-20 milliárd forintba került a látványsportágak – vagyis a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong – támogatása az adófizetőknek, és idén is hasonló nagyságrendű lehet ez az összeg, derül ki Matolcsy György írásbeli válaszából, amelyet csütörtökön tettek közzé a parlament honlapján.

Scheiring Gábor (LMP) kérdésére a nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a kormány a társasági adóból érvényesíthető adókedvezmény megalkotásával szeretné ösztönözni a látványcsapat-sportágak támogatása iránt elkötelezett társas vállalkozásokat.

Ennek érdekében a látványcsapat-sportágak támogatója a juttatás adóévében és az azt követő három adóévben – a támogatási igazolás birtokában – a fizetendő társasági adó 70 százalékáig terjedő adókedvezményt érvényesíthet, valamint a támogatás, juttatás értéke elszámolható az adózás előtti eredmény terhére is, emlékeztetett.

Sportcélú adókedvezmények

Rámutatott arra, hogy a támogatás nem közvetlen, célzott állami támogatásként, költségvetési kiadás formájában jut a sportszervezetekhez, hanem a látványcsapat-sportágakat támogató társas vállalkozások döntése, felajánlása alapján.

Kézilabdázóink nagyszerű teljesítménye: Izlandot verve a legjobb négy között a Mocsai-csapat
Fotó: Illyés Tibor / MTI


A sportcélú adókedvezmény költségvetési hatásának alakulását a nemzetgazdasági tárca természetesen figyelemmel kíséri. A rendelkezésre álló adatok szerint 2011-ben a sportcélú adókedvezmény államháztartási szintű költségvetési hatása – számításba véve azt is, hogy az adókedvezmény révén megvalósuló beruházások többlet-adóbevételt generálnak – összesen mintegy 15-20 milliárd forintra tehető, és a tárca idén is hasonló nagyságrendű bevétel-elmaradással kalkulál, fogalmazott válaszában Matolcsy György.

Hozzáfűzte: az adókedvezmény tényleges bevételi hatása többek között függ attól, hogy a benyújtott sportágfejlesztési programok közül az illetékes szervek melyeket, milyen összegben hagynak jóvá, milyen ütemezésben történik a támogatási igazolások kiállítása, a sportszervezetek találnak-e támogatót, és hogy ez a támogató a kedvezmény összegét mekkora részben tudja érvényesíteni a 2012. adóévre.

Forrás: MTI