A magyar ászok csillogtak a Derbyn

Gabay Balázs

Gabay Balázs

2012. április 29., vasárnap 18:40, frissítve: hétfő 20:24

A Lázár testvérek a tőlük megszokott iramot diktálták a nemzetközi versenyen, de a következő két napban még megszorongathatják őket.

Lovas nemzet vagyunk. Ahogy azt maga Orbán Viktor is többször megerősítette korábban: a mottó újraélesztésének szellemében a kormány sportágként és szabadidős elfoglaltságként is kiemelt figyelemmel tekint erre a területre. A nemzeti lovas program olyan célokat tűzött ki, mint a lovakkal való kapcsolat népszerűsítése, az idegenforgalom fejlesztése, vidéki népesség foglalkoztatottságának javítása és a lovassportban való helytállás.

Utóbbi kapcsán a híradásokból sokan értesülnek róla, hogy fogathajtásban a világ legjobbjai közé tartozunk. A Lázár testvérek, Vilmos és Zoltán, a kettes és négyes számban is világbajnoki címek sorát tudhatja magáénak, ezekben a napokban azonban a sportág szerelmesei nem csak rájuk fókuszálnak.

Lovas ünnep

Egy igazi hungarikum, érvelnek a szervezők a 2012-es nemzetközi fogathajtó verseny mellett, mely egyben a 49. Magyar Hajtó Derby is. Fábiánsebestyénre április 28.-május 1-je között azokat is várják, akik számára korábban ismeretlen fogalom volt a lovaglás vagy a fogathajtás.


Szombaton a díjhajtás versennyel vette kezdetét a négynapos lovas ünnep. A junior fogathajtók kapitánya idényeleji formát láthatott a magyar csapattól, de a délutáni egyes fogat kategóriában már Fábián Lászlót ünnepelhette a közönség. A magyarok keble tovább duzzadt a büszkeségtől, amikor ifjabb Nagy Tibor a kettes hajtásban maga mögé utasította az addigi mezőnyt, és az élről várhatta a vasárnapi folytatást.

Lázár Vilmos a második napon robbantott: a kettes hajtás nyolcszoros magyar bajnoka kilencedik alkalommal is elsőként zárt. A vasárnap végül teljes magyar sikert hozott, ugyanis hétszeres világbajnok, ötszörös Derby-győztes Lázár Zoltán megnyerte a királykategóriaként számon tartott négyes fogathajtást. A másik két világbajnok, Dobrowitz József és Werner Ulrich ezúttal a dobogó második és harmadik fokára szorult.

Szombaton és vasárnap a magyaroknak állt a zászló (Fotó: fogatverseny.hu)
Szombaton és vasárnap a magyaroknak állt a zászló (Fotók: fogatverseny.hu)


Hungarikumok a pályán kívül

„Ha a holnapi maratonin újra jól szerepel Lázár Vilmos, akkor tizedszer is ő viheti haza a Derbyért járó díjat, ez pedig sporttörténeti tett lenne – fogalmazott Antal Zsolt, a nemzetközi verseny sajtófőnöke. Hozzátette: a szombaton és vasárnap megrendezett díjhajtás elsősorban a szakmának szól, kevésbé a közönségnek, a lelátók ennek ellenére szépen megteltek.

Lázár Vilmos idén történelmet írhat
Lázár Vilmos idén történelmet írhat


– Idén minden eddiginél többen voltak kíváncsiak a versenyre, ami a látvány mellett a hajtóknak is fontos esemény, hiszen vb pontokat lehet gyűjtögetni. Akiket nem csupán a lovak és a fogatok érdeklik, azok is találnak maguknak elfoglaltságot, és sétálhatnak egyet a hungarikumok és az ízek utcájában.”

Még nem teljes az öröm

Fintha Gábor, a fogathajtók szövetségi kapitánya a magyar sikerek ellenére sem volt maradéktalanul megelégedve a látottakkal. Az MNO-nak azt is elárulta, miért. „A díjhajtás természetesen fontos része a versenynek, de ha a világbajnokságon az elvárásnak megfelelően akarunk majd teljesíteni, a mainál többet kell nyújtanunk. Itt nem elsősorban a hajtókra gondolok, hiszen sokat látott emberekről van szó. Inkább a lovak képzettségén kell javítani, az állatokkal kapcsolatos feladatokon kell csiszolni.”

Fintha szerint a szombati, vasárnapi számok után megállapítható, hogy teljesen nyílt a verseny, bárki befuthat a végén. – A holnapi maraton komolyan szétszórhatja a mezőnyt, amit befolyásol a megszokottnál melegebb időjárás is. Sok esélyes a küzdelem, még bármi megtörténhet az élbolyban – jegyezte meg a kapitány. A szakember azt is elmondta, a Derbyn már a vecsési válogatóra hangolnak a versenyzők, akikre júniusban a Duna-Alpesi Kupa vár.

Hétfőn a maratonnal folytatódik, kedden pedig az akadályhajtással fejeződik be a nemzetközi bajnokság.