A sport egész területét átfogja az új fejlesztési koncepció

TK

2012. augusztus 10., péntek 12:35, frissítve: péntek 12:50

Az élsportra fókuszálva 11 sportágat kezel kiemelten, de a sport egész területét átfogja a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) által pénteken Londonban bemutatott sportfejlesztési koncepció.

Borkai Zsolt szerint „jó és színvonalas anyagot” állított össze Szabó Bence sportigazgató és csapata. Az MTI kérdésére a MOB elnöke elmondta, reméli, hogy nagyon rövid időn belül döntés születik arról, a kormány mikor és milyen módon tudja finanszírozni a Sportfejlesztés irányai és területei című tervet, amely nyolc évre szól.

„A koncepció bemutatja a jelenlegi helyzetet, kijelöli azokat a kapcsolódási pontokat, amelyen keresztül a magyar sport fejlődni képes” – mondta Borkai Zsolt, jelezve, hogy az olimpiai sportágak ugyan zászlóshajók, de a koncepció érinti a nem olimpiai sportágakat, a fogyatékosok sportját, a szabadidősportot és a diáksportot is.

„Ma délután át fogok adni egy példányt az olimpiai faluba látogató Áder János köztársasági elnöknek, természetesen a miniszterelnök is hamarosan megkapja, majd a szakmai fórumokon, a parlament sportbizottságában kérünk támogatást” – nyilatkozott a MOB-elnök.

Szabó Bence is hangsúlyozta, hogy az elkészült anyag teljesen lefedi a magyar sportot, a MOB összes szekciójával egyeztettek. A sportigazgató hozzátette: úgy látja, az élsportban a két nagy hiba a létesítményhelyzet, valamint a klubok, szakosztályok helyzete. Példaként említette, hogy Cseh László 33 méteres medencében készül a Kőér utcában Michael Phelps és Ryan Lochte ellen, hogy a cselgáncsnak és a sportlövészetnek nincs központi létesítménye, s a Tatai Edzőtáborra és ráfér a fejlesztés. A klubok támogatását az elmúlt időszakban megemelte a MOB, de további lépésekre van szükség.

„Ha ebben a két témában előre tudnánk lépni, akkor Rióban még a mostaninál is jobb szereplésben bízhatnánk” – mondta Szabó Bence, aki megemlítette, hogy érdemes újragondolni és kiterjeszteni a társaságiadó-kedvezmény (TAO) rendszerét is.

A koncepció az első csoportba 11 sportágat – atlétika, birkózás, cselgáncs, kajak-kenu, ökölvívás, öttusa, sportlövészet, torna, úszás, vívás, korcsolya – sorol, a negyedik csoportba kerültek a TAO-támogatott csapatsportágak (jégkorong, labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda).

Forrás: MTI