Berki elhajította a bohócsipkát és a világ tetejére „lovazott”

Gabay Balázs, 2011. október 22., szombat 23:59, frissítve: szombat 23:59
Sajgó boka ide, elhibázott selejtezőgyakorlat oda, Berki Krisztián a tokiói vb-ről is elhozta a lólengés aranyérmét. Ami pedig ennél is fontosabb, tornász-klasszisunk nagyszerű teljesítményével minden valószínűség szerint londoni repülőjegyét is megváltotta.

Kipihente már az utazás fáradalmait? Úgy hallom, Tokióban már ahhoz sem volt ereje, hogy igazán megünnepelje a sikert.
– Az igazat megvallva, még nem sikerült teljesen kipihennem magam. A hazaút is elég hosszú volt, és itthon is sokan kerestek.

Gondolom, a média képviselői nem hagytak sok szabad percet.
– Tényleg nem, de természetesen ez egy kellemes gond.

Lólengésben mindenki aranyat várt öntől a világbajnokságon, azonban sokan tisztában voltak vele, hogy az olimpiai kvóta a másik két szeren nyújtott jó teljesítményen múlik majd. Milyen érzésekkel vágott neki a vébének?
– A felkészülés alatt én már tudatosítottam magamban, hogy gyűrűn és nyújtón is szépen kell szerepelnem. Borzasztó nehéz volt ez, hiszen ezen a két szeren a vb előtt sem versenyeztem sokat, és utána sem fogok. Azonban egyedül az lebegett a szemem előtt, hogy a kvótát megszerezzem. Edzőmmel, Kovács Istvánnal mindenen felülemelkedtünk, és a végén már szinte tűkön ülve vártuk az indulást. Hadd jegyezzem meg: nélküle sohasem jutottam volna el oda, ahol most tartok.

A Tokióból érkező első hírek arról szóltak, hogy rontott gyűrűn, így pedig a lovon elérhető arany sem jelent majd feltétlenül londoni indulást. Azért elképesztő, hogy tornában az aktuális világbajnoknak ennyire meg kelljen szenvednie akár még az olimpiai kvóta megszerzéséért is.
– Valóban ritka, hogy egy sportágban ennyire nehéz legyen megszerezni az indulási jogot az olimpiára. Tokió előtt csak „lovaztam”, ezért nagyon izgulós volt a két másik szeren bemutatott gyakorlat. A gyűrű után rettentő dühös voltam, de nem is elsősorban magamra, hanem a kvalifikációt meghatározó szabályokra. Egyszerűen felfoghatatlan, hogy a szerenkénti világbajnokokat miért kell ilyen kellemetlen helyzetbe hozni. Bohócot csináltak belőlünk, de a végén akkor is mi örültünk.

Nem lehet valamilyen módon nyomást gyakorolni a nemzetközi szövetségre, hogy változtasson a rendszeren?
– Fogalmam sincs, hogy miért nem módosítanak rajta, de az biztos, hogy ezen a vébén rájöttek arra: ez így nem mehet tovább. Ahhoz azonban, hogy alapvetően megváltoztassuk a rendszert, nem elég a szövetség akarata. Minden nemzetnek össze kell fognia hozzá.Amikor legutóbb beszélgettünk, még azon sopánkodtunk, miért nem edzhet olyan lovon, amelyiken majd a vébén kell bemutatnia a gyakorlatot. Azóta, a MOB-nak hála, megkapta a megfelelőt. Sokat számított, hogy ezen tudott edzeni?
– Rengeteget! Attól lehetett tartani, hogy Japánban picit másfajta lóval találkozhatunk majd, de szerencsére kiderült: minden ló ugyanolyan lesz, mint az itthoni.

Múlt péntekre szinte biztossá vált, hogy amennyiben lólengésben dobogón zár, már-már a kezében tudhatja a londoni repülőjegyet. Ez magabiztosabbá tette, vagy még nagyobb nyomás alá helyezte?
– Vegyes érzésekkel zártam a selejtezőt, és ezután én már annyira nem is foglalkoztam ezzel. Bíztam benne, hogy rendben lesz a gyakorlat. Az oroszlánrész még hátravolt, úgyhogy inkább erre koncentráltam. Az aranyérem ugyan már megvan, de én csak akkor leszek teljesen biztos a londoni kvótában, ha hivatalossá válik.

Ha – ne adj Isten – mégsem kapná meg az indulási jogot, még mindig ott van a szabadkártya.
– Igen, bizonyos számú szabadkártya rendelkezésre áll a versenyzők számára. Tokióban a sportág „komoly képviselői” tettek ígéretet nekünk, hogy mindent megtesznek az érdekünkben. Remélhetőleg ezúttal nem követik el azt a hibát, mint 2007-ben, amikor a vb-ezüst is kevés volt az olimpiához. A nézők és maga a sportág is sokat veszítene, ha a szerenkénti világbajnokok nem lehetnének ott Londonban.

Magabiztosnak tűnt, amikor a lólengés döntőjében elkezdte a gyakorlatot, a leugrást követően pedig láthatóan megkönnyebbült. Már közben érezte, hogy megvan az arany?
– Gyakorlat közben nem szoktam gondolni semmire, csak arra koncentrálok, hogy jó legyen a következő mozdulat. A leugrás előtti utolsó fordulónál éreztem először, hogy meglehet – a kvóta. Az, amiért 21 éve tornázom, ami mindig is az álmaim között szerepelt. Az edzőm nagyon izgult, de a végén már ő is önfeledten tudott örülni. No meg a közönség is. Rengeteg szeretetet kaptam a lelátóról is.

Úgy tűnt, nem csupán a lelátóról. A lólengést követően a japán versenyző és edzője szinte rohant önökhöz gratulálni. Mintha az egész csarnok annak szurkolt volna, hogy Berki Krisztián aranyérmet és olimpiai kvótát nyerjen.
– Ezt én is így éreztem. Tokióban annyira megvolt a fair play a versenyzők részéről, hogy ennél sportszerűbbek nem is lehettek volna. Én is szorítottam mindenkinek a gyakorlata alatt, nagyon jó társaság gyűlt most össze. Az ellenfelek közül szinte mindenki drukkolt a sikeremért, ennél többet pedig egy versenyző nem kaphat a pályája során.

Ugyan a kvóta megszerzését igazoló papír még nincs a kezében, de vb-címvédőként immár egyértelműen ön számít a londoni játékok legnagyobb esélyesének. Korábban nem volt gondja a stresszhelyzetek kezelésével, ez a teher azonban minden eddiginél nagyobbnak tűnik. Elviseli?
– Bízom abban, hogy megmarad a jó szokásom, és nem kezdek el izgulni a döntő pillanatokban. Egyértelműen pozitívan fogom fel, hogy engem kiáltanak ki favoritnak. Magam is úgy érzem, hogy ha eljutunk a döntőig, ott már eséllyel indulhatunk az arany megszerzéséért. Januártól gőzerővel nekilátunk az olimpiai felkészülésnek, utána pedig már semmi sem állíthat meg bennünket.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása