BL-elődöntőbe juthat a Budaörs

Fábik Tibor

2011. december 14., szerda 16:37

A női asztalitenisz Bajnokok Ligájában a Budaörsi SC pénteken este 19 órakor fogadja a cseh Breclavot, s nem is kell megnyernie a csapattalálkozót, elég két egyéni meccsen győznie ahhoz, hogy bejusson a BL-elődöntőbe.

Az már bizonyos, hogy a női asztalitenisz Bajnokok Ligája döntőjében lesz magyar játékos, a kérdés csak az, hány, és melyik együttesben. A német TTC Eastside Berlin – amelyet Póta Georgina és Lovas Petra is erősít – múlt pénteken 3:1-re verte az osztrák Froschberget, így a B csoport élén végzett. Az is eldőlt, hogy az A csoportban egy másik osztrák csapat, az SVS Strock lesz az első, az elődöntőbe jutást jelentő második helyért pedig a Budaörsi SC és a cseh Breclav fut versenyt. Az előny a magyar bajnoknál van, hiszen idegenben 3:1-re legyőzte vetélytársát, így a pénteki visszavágót nem is kell megnyernie, elég két egyéni meccsen győzni, és akkor révbe ér. S a döntőbe jutásért csoportmásodikként a berliniekkel találkozik.

Érdekesség, hogy Breclavban is akad magyar légiós, a korábbi válogatott, csapatban Eb-2. és Eb-3. Éllő Vivien, s a magyar–cseh párharc első felvonásán éppen ő szerezte a csehek egyetlen győzelmét, Molnár Kornéliát verve. Együttesünkben Pergel Szandra két, Recskó Emma egy meccset nyert, és a pénteki visszavágón is ez a trió lép asztalhoz, de bevetésre készen áll Szvitán Krisztina is.

A Budaörs azzal, hogy tavaly megnyerte a magyar bajnokságot, történelmet írt, hiszen az arany 1946 után került el Budapestről – ha nem is messzire. Ez megelőzően, hatvanöt esztendővel ezelőtt az ország másik részén a Miskolci Munkás Testedző Egylet hölgyeit koronázták meg. Budaörsön néhány éve indult be a komoly asztalitenisz-élet, és idén december 3-5. között a városi sportcsarnokban Somlyó Gergely szakosztályvezető ötletét megvalósítva három eseményt szerveztek egymásra: a hazai Top 12 bajnokságot, a csapat Strock elleni BL-meccsét és egy pingpong-fesztivált.

Fotó: Kalocsai Richárd

– Volt amatőr bajnokság és még éjszakai pingpong is, igyekeztünk népszerűsíteni a sportágat. Rengeteg érdeklődő látogatott ki hozzánk, és bízunk benne, hogy a péntek esti mérkőzésünkre is sokan jönnek szurkolni. A csehek ellen elég lenne két meccsen győznünk, de természetesen a csapattalálkozót is meg akarjuk nyerni – szögezi le Pergel Szandra, aki tagja volt az idei gdanski Európa-bajnokságon bronzérmes női csapatunknak is.

– Bár csak a szlovákok ellen kaptam szerepet, így is hatalmas élményt jelentett számomra az Eb. S az is nagyon nagy dolog lenne, ha most bejutnánk a BL-elődöntőbe. Ott a Berlin elleni meccsen már nem mi lennénk az esélyesek, de felszabadultan játszhatnánk, és úgy gondolom, bármi megtörténhetne. A BL-serleget viszont szerintem már most oda lehetne adni a Strock csapatának. Hétfőn velük játszottunk, sajnos a papírforma alapján másodszor is 3:0-ra kikaptunk, de a meccs utáni közös vacsorán az osztrák edzők mesélték, hogy a kínai válogatott Fan Jing tréningeken a férfiakat is veri, szettet is alig nyernek ellene. Még a portugál Monteiro sem nagyon bír vele, pedig ő számottevő játékos az európai férfi mezőnyben. Fan Jing amúgy 15. a világranglistán, szóval ő biztos hozza a két meccsét, s mellette a román Dodean és az osztrák–kínai Li Qiangbing is van olyan jó játékos, hogy valamelyikük biztos nyer egyet” – tette hozzá előretekintve Pergel Szandra.