Budapest után London is fényárban úszik

Gabay Balázs

Gabay Balázs

2012. május 21., hétfő 15:40, frissítve: hétfő 16:03

A General Electrics (GE) budapesti sajtótájékoztatóján látványos bemutatót tartott abból a technikából, amelyet Budapest után már a londoniak is élvezhetnek. Az egészségügyi berendezések gyártása mellett a Lánchíd és a Tower Bridge díszkivilágítását is elvégző cég a 11 globális olimpiai támogatók egyike.

Borkai Zsolt bevezetőjében komoly támogatónak, az olimpiai mozgalom jelentős támaszának nevezte a vállalatot. Jelezte, a GE évek óta támogatja a Magyar Olimpiai Bizottságot (MOB), az együttműködés 2020-ig előreláthatólag biztosan megmarad.

A MOB elnöke rögzítette: a sportolók olimpiai felkészülésében rendkívül fontos szerepet játszanak az egészségügyi szempontok. A GE-vel tovább bővül ez a repertoár, hiszen nem csupán elektronikai, de egészségügyi berendezéseket is gyárt a vállalat. A londoni olimpiai faluban felállított poliklinika egyes műszereit szintén a vállalat biztosítja majd. „Az olimpia után is van élet, közép- és hosszú távra is jó befektetés ez a megállapodás. Kitartunk régi szponzoraink mellett, és persze várjuk az újakat is” – üzent Borkai.

A GE a 11 globális olimpiai támogatók egyike. A cég második legnagyobb európai központja Magyarország, hazánkban egyébként a legnagyobb amerikai befektetővállalat a General Electric. A GE pénzösszeggel és technológiával is támogatja az olimpia globális mozgalmat, így a magyar csapat felkészülését is. A londoni játékokat a fenntarthatóság jegyében rendezik meg, amely a vállalatnak is mottója. Az olimpiai faluban az elektronikai berendezések jó részét a GE biztosítja majd. Egy tavalyi bejelentés alapján már most biztos, hogy a 2014-es szocsi téli olimpiát, a riói, a pjongcsangi és a 2020-as játékokat is a GE támogatásával fogják megrendezni.

A General Electric 1989 óta van jelen Budapesten, a cégnek a Lánchíd díszkivilágítása volt az első nagyobb projektje. Londonban eddig 15 ezer fényforrást szereltek fel, köztük az olimpiai stadion, az olimpiai karika, a kosárlabda- és kézilabdacsarnok kivilágítását is ők oldották meg. A Tower Bridge GE általi kivilágítása 40 százalékkal csökkentette London áramfogyasztását. A júliusi átadóünnepséget a BBC élőben közvetíti majd.


Soha nem látott képek

Sikuta Gegelytől, a GE Lighting üzletág-igazgatójától megtudtuk, a Tower híd újonnan felszerelt, GE által „szervírozott” díszkivilágításának magyar vonatkozása is van. A világörökség részét képező építményen egy hatfős csapat képezte a projekt magját, a hídon elhelyezett LED-es és kerámialámpákat egy újpesti üzemben szerelték össze. Az ünnepélyes megnyitó csak július végén lesz, az eleddig nem látott, speciális képeket pedig most mutatták be először.

Új köntösbe öltöztetik a hidat
Új köntösbe öltöztetik a hidat


A GE Healthcare igazgatója a tájékoztatón az olimpiai felkészülést és a GE-ben végzett munkát jellemző feszített tempót emelte ki. – Olyan eredménnyel, mellyel egy atléta néhány évtizeddel ezelőtt olimpiát nyert, ma már lehet, hogy ki sem lehetne jutni a játékokra. A nyomás növeli a teljesítményt, ez nagyobb eredményeket hozhat – vélte Ascsillán Endre. Az igazgató egy különleges ultrahang-berendezést is bemutatott a hallgatóságnak, melynek gyártást végző központja Magyarországon található. Kitért rá, ezek a berendezések szolgálják majd ki az olimpiai falu 23 ezer lakóját. A minél alacsonyabb áron, jobb minőséggel, megfelelő hozzáférhetőséggel előállított berendezések az olimpia városában maradnak referenciaként.

A negyedik olimpiájára készülő Imre Géza elmondta, éppen a kedvenc időszakát éli, hiszen a kvalifikáció már sikerült, és a felkészülésnek is lassan a végén járunk. „Remélem, azért a most bemutatott gépeket nem rajtam kell majd próbálgatni Londonban” – humorizált a csapatban olimpiai ezüstéremig jutó párbajtőröző. A júniusi olasz Eb-t követően már tényleg az olimpia lesz fókuszban számára is. Ugyanakkor szokatlan lehet majd, hogy a csapat csak nézőként lesz jelen a játékokon, és egyedül, a társak nélkül kell majd küzdenie Londonban.

Imre Géza ezúttal egyedül küzdhet
Imre Géza ezúttal egyedül küzdhet