Délszláv óriásölők

Ballai Attila

2012. április 9., hétfő 09:43, frissítve: hétfő 15:11

Miután a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata szombaton, Veszprémben 31-23-ra verte a román Oltchim Valceát, és története során másodszor jutott be a Bajnokok Ligája döntőjébe, Görbicz Anita máris kijelentette: bár a fináléban a norvég Larvikot látná szívesebben ellenfélnek, a montenegrói Buducsnoszt Podgorica fog oda bejutni. Így is történt, hiszen a délszlávok vasárnap 23-13-as diadallal, kettős győzelemmel ejtették ki a címvédőt. Úgyhogy több okból is érdemes megnézni, kik ezek a délszláv óriásölők.
A Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata 2009 után másodszor jutott be a Bajnokok Ligája döntőjébe. Bővebben>>>

A Buducsnoszt nem is évek, évtizedek óta hiába ábrándozott a BL, illetve elődje, a BEK döntőjéről. A négy közé korábban ugyan hétszer is bekerült (a nagy Jugoszlávia idején még Titograd település csapataként), ám onnan tovább egyszer sem vezetett az útja, egészen mostanáig. Kontinentális serleget azonban már nyert a klub – és erre valószínűleg Győrben emlékeznek a legtisztábban. Az EHF-kupa 2006-os fináléjának első felvonásán ugyanis az ETO 25-25-ös döntetlent ért el Podgoricán, a visszavágóra már városszerte megtették az ünnepi előkészületeket, dísztribünt ácsoltak a főtéren, csakhogy a montenegróiak 26-23-ra győztek Győrben, és hazavitték a trófeát.

Azon a keserves meccsen a vendégek jobbszélsője, Jovanka Radicsvics hat gólt vágott; ha az idén ismét megteszi, az örömünkre szolgál majd, ugyanis most már az ETO-t erősíti. Szombati érdeklődésünkre meg is jegyezte: tőle jöhet akárki a döntőben, a Buducsnoszt is, ha így játszik az ETO, nincs, aki megállítsa.

A Podgorica azért bizonyára igen eltökélt kísérletet tesz majd rá. Ennek már az előcsatározások során jelét adta, a 16-os főtáblán és a középdöntőben 12-ből 11 mérkőzését megnyerte, ama egyetlen alkalommal is tét nélkül, tartalékosan kapott ki, az igazi erődemonstrációt pedig akkor mutatta be, amikor az Oltchim Valcea otthonában 34-24-re tarolt. A BL-góllövőlistát vezető Görbicz Anita mögött Katarina Bulatovics és Bojana Popovics feszít a dobogón, utóbbi valószínűleg még mindig a földkerekség leghatékonyabb női kézilabdázója. Már a 2000-es Európa-bajnokságon megismerhettük, később a dán Slagelse és Viborg színeiben teljesedett ki a pályafutása, mostanra azonban hazatért, hogy a Buducsnosztnak, a Buducsnoszttal is elhódítsa a BL-serleget. Ugyanez a cél vezette a szintén dán élklubokat megjárt, a finálé idejére már a 36. életévét is betöltő Maja Szavicsot. Mellettük sorjáznak a további délszláv klasszisok vagy inkább harcosok – több szerb mellett horvát és macedón légióst is felvonultatnak –, valamint a német válogatott kapus, Clara Woltering. Ha csak a vasárnapi, Larvik feletti 23-13-at vesszük, az ő erényeiről már szinte mindent elmondtunk.

Ezért aztán az ETO–Buducsnoszt párharc arra az elméleti fizikai kérdésre is választ adhat: mi történik, ha egy megállíthatatlan erő és egy megrendíthetetlen tárgy találkozik?

Forrás: MNO