Kővágó nem indulhat az olimpián – hadjáratot emleget

TK, Gabay Balázs

2012. július 26., csütörtök 09:20, frissítve: csütörtök 16:19

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntése értelmében doppingvétség miatt nem indulhat a londoni olimpián Kővágó Zoltán Európa-bajnoki bronzérmes diszkoszvető – tájékoztatott a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ). Kővágó megrendezett hadjáratot emleget.
Kővágó Zoltán
Születési idő, hely: 1979.04.10., Szolnok
Klubja: Szolnoki Honvéd
Versenyszáma: diszkoszvetés
Olimpiai eredménye: nem jutott döntőbe (2000), ezüstérem (2004), nem jutott döntőbe (2008)
Legjobb eredményei: U23-as Európa-bajnok (2001), Eb-7. (2002), Világdöntő-2. (2004), Világdöntő-3. (2005), vb-10. (2005), vb-9. (2007), vb-6. (2009), Eb-bronzérmes (2012)

„A CAS másodfokú döntésében helyt adott a Nemzetközi Atlétikai Szövetség fellebbezésében foglaltaknak, mely szerint a sportoló megszegte doppingellenes kötelezettségeit, és kivonta magát a doppingellenőrzés alól” – áll a MASZ csütörtöki közleményében.

A MASZ tájékoztatása alapján Kővágó ellen a nemzetközi szövetség, az IAAF indított eljárást korábban, ám a háromtagú független magyar doppingbizottság felmentette a versenyzőt, mivel úgy ítélte meg, hogy nem követte el a „terhére rótt cselekményt”, s nem szegte meg doppingellenes kötelezettségeit. A nemzetközi szövetség ezek után fordult a CAS-hoz.

Az athéni játékokon ezüstérmes dobóatléta, aki idei eredményei alapján Londonban is éremesélyesnek számított, kétéves eltiltást kapott. A sportdöntőbíróság ítélete jogerős, további fellebbezésre nincs lehetőség.

A sportoló nemrégiben az Origo.hu-nak úgy nyilatkozott, most már nagyon elege van a doppingellenőrökből, csak idén húsz alkalommal vettek tőle mintát. Sportágon belüli támadássorozatról és zsarolásról is beszélt, ami miatt 2011-ben a visszavonulását fontolgatta. Az ellene zajló „hadjárat” mögött részben sportolótársait sejtette.

Kővágó az athéni olimpia után néhány héttel a HVG-nek elmondta, semmi köze a doppingvétségen ért magyar dobóatléták „bemártogatásához”, de biztosra vette, hogy onnantól kezdve „összevissza” fogják vizsgálni az ellenőrök. Sejtelmesen úgy fogalmazott, „egy jó szándékú magyar atléta jóvoltából” már addig is rávetült a dopping árnyéka a magyar nehézatlétákra, de nevet nem kívánt mondani. Annyit elárult, tudomása szerint Athénben a döntő előtt valaki felhívta a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget, és azt állította: Fazekas és ő csalni fog a versenyt követő vizsgálaton. Kővágó az interjúban azt is megjegyezte: ha a dopping miatt ellehetetlenülne a magyar nehézatlétika helyzete, azt is elképzelhetőnek tartja, hogy más ország színeiben induljon.

Kővágó: Nem doppingoltam

Kővágó Zoltán facebookos rajongói oldalán üzent a szurkolóknak a doppingvétség napvilágra kerülését követően: „Bizonyára hallottátok, mit csináltak velem, és a magyar diszkoszvetéssel. Becsületemre legyen mondva, nem doppingoltam, de úgy látszik, a sorozatos negatív tesztek és a magyar hatóságok felmentése sem elegendőek a bizonyításhoz. Bizonyára az egy évvel ezelőtti nyert per újratárgyalásának semmi köze a most kezdődő olimpiához, és bizonyára ez nem egy megrendezett »hadjárat« ellenem... Köszönöm mindenkinek a szurkolást, sajnálom, hogy csak ennyit tudtam tenni értetek és a hazáért.”

Már a negyedik ügy

Kővágó a második a londoni játékokra szintet teljesített atléták közül, aki doppingvétség miatt nem indulhat: korábban a másik diszkoszvető, Fazekas Róbert került ki a csapatból, miután egy doppingellenőrzés során mintájában sztanozolol nyomaira bukkantak.

A mostani összességében már a negyedik doppingügy az olimpiára készülő magyar versenyzők körében. Július elején derült ki, hogy az evezős Juhász Adrián nem utazhat Londonba, így Simon Béla Széll Domonkossal indul a kormányos nélküli kettesek versenyében. Juhász hét hónapos eltiltást kapott. Korábban a vízilabdázó Török Béla, a bő olimpiai keret tagja produkált pozitív tesztet, mivel vízhajtó tartalmú vérnyomáscsökkentőt szedett. A szegedi pólóst fél évre tiltották el.

Egyszerre pozitív és negatív várakozásokkal készül a magyar atlétikai csapat a londoni olimpiára. Elsősorban Pars Krisztiánra alapozva az éremszerzés a cél, ám talán ennél is fontosabb, hogy újabb doppingeset ne rombolja a magyar atlétika már különben is megtépázott tekintélyét. Összeállításunk elkészültét követően robbant a Kővágó Zoltán-féle doppingbomba.

Forrás: MTI, MNO