Kampány indult Kiss Lászlóért

Szilágyi László

2016. január 8., péntek 11:08, frissítve: péntek 12:41

Az MNO birtokába jutott levél szerint eddig kilencven ember írta alá azt a dokumentumot, amelyben a csütörtökön lemondott Kiss László úszókapitányt és az úszószövetség vezetését biztosíthatják támogatásukról a magyar úszóedzők.

A nyilatkozatot egy neve elhallgatását kérő vidéki szakember küldte el a magyar edzői kar képviselőinek. A dokumentum aláírói „a leghatározottabban visszautasítják azt a szégyenteljes eljárást, amellyel Hosszú Katinka, de elsősorban férje, Shane Tusup kezelte Kiss László szövetségi kapitány párbeszédre irányuló gesztusát a 2016. január 6-án tartott sajtótájékoztatót követően.”

– Egerszegi: Ez nem lehet igaz
Gyárfás Tamás nem érez politikai nyomást
– Kiss László: Shane Tusup eddig mit tett le az asztalra?

Az eddigi visszajelzések alapján a nyilatkozat megalkotója állítja, az úszótársadalom többsége felsorakozott Kiss László lemondott úszókapitány és a jelenlegi sportágvezetés mellett. „Mindannyian nap nap után tapasztaljuk, hogy az elmúlt években elindult létesítményfejlesztésnek, valamint a MÚSZ által indított programok keretében elérhető, minden eddiginél nagyobb pénzügyi támogatásnak köszönhetően nagyságrendekkel jobb feltételek között készülhetünk, mint akárcsak négy-öt évvel ezelőtt.”

A dokumentumot változtatás nélkül közöljük.

Nyilatkozat

E nyilatkozatot aláíró magyar úszóedzők nevében a leghatározottabban visszautasítjuk azt a szégyenteljes eljárást, amellyel Hosszú Katinka, de elsősorban férje, Shane Tusup kezelte Kiss László szövetségi kapitány párbeszédre irányuló gesztusát a 2016. január 6-án tartott sajtótájékoztatót követően.

Nagyra értékeljük mindazokat az eredményeket, amelyeket Katinka és edzője az elmúlt három esztendőben elért – ezekkel rendkívüli mértékben segítették sportágunk fejlődését, népszerűsítését, ehhez kétség sem férhet. Viszont arról sem feledkezhetünk el, hogy bármilyen fényes ez az éremkollekció, egyelőre összevethetetlen azzal az eredménysorral, amelyet Kiss László ért el fél évszázados edzői pályafutása során, csodálatos úszók generációit nevelve fel évtizedeken át. Közülük csupán egyet emelnénk ki: Egerszegi Krisztinát, aki bevallottan Hosszú Katinka példaképe.

Laci bácsi szövetségi kapitányként is folyamatosan a magyar csapat sikeréért dolgozott és dolgozik, bámulatos tudását bárkivel hajlandó megosztani, ha azzal csak egy kicsit is jobb eredményhez segítheti az adott úszót – mint ahogy azt megtette Katinka esetében is, nem is egy alkalommal.

Pontosan ezért tartjuk felháborítónak, hogy amikor párbeszédre törekedne egy versenyzővel és edzőjével, akkor a versenyző az edző nyomására kitér előle, de fogalmazzunk pontosan: faképnél hagyja.

Történjék bárhol, bármilyen körülmények között, mindez önmagában is minősíthetetlen, mint ahogy azt sem tartjuk helyénvalónak, hogy a kapitánynak kell egyáltalán keresnie a versenyzőt és edzőjét, mert azoknak valamilyen kívánságuk van. Ennek épp fordítva kellene történnie normális esetben: nekik kellene időpontot kérniük a kapitánytól, ennek a világon mindenütt ez a rendje – de különösen az, ha a kapitányt Kiss Lászlónak hívják.

A magyar edzők nevében felszólítjuk Shane Tusupot, hogy a jövőben mindenkor adja meg a tiszteletet Kiss Lászlónak – nem a kapitányi tisztség, hanem az eddigi pályafutása okán –, a sajtótájékoztatón történtek kapcsán pedig nyilvános bocsánatkérést várunk tőle.

A sajtótájékoztatón elhangzottakkal kapcsolatban annyit jegyeznénk meg, hogy valamennyi magyar edző az elérhető legjobb körülmények között, a lehető leghatékonyabb módszerekkel kívánja felkészíteni versenyzőit. Az ország adottságaiból következően a lehetőségek ma még nem összevethetőek az olyan nagyhatalmaknál elérhető eszközökkel, mint az Egyesült Államok, Ausztrália, Oroszország vagy Franciaország. Viszont mindannyian nap nap után tapasztaljuk, hogy az elmúlt években elindult létesítményfejlesztésnek, valamint a MÚSZ által indított programok keretében elérhető, minden eddiginél nagyobb pénzügyi támogatásnak köszönhetően nagyságrendekkel jobb feltételek között készülhetünk, mint akárcsak négy-öt évvel ezelőtt. Ez garancia arra, hogy a magyar úszósport múltbéli és jelenlegi eredményessége a jövőben is kimagasló lesz – ehhez azonban az eddig megszokott nyugodt légkörre van szükség, melynek egyik alapfeltétele egymás kölcsönös tisztelete.