Debrecenben feltörhet az Olaj

Gabay Balázs, 2012. április 26., csütörtök 05:30
Klubszinten 54 éve nem látott sikert könyvelt el a Szolnoki Olaj. A piros-feketék péntektől „hazai pályán” küzdhetnek az Eurochallenge Kupa megnyerésért.

Ideális döntést hoztunk – nyilatkozta néhány hete Nar Zanolin, a nemzetközi kosárszövetség (FIBA Europe) főtitkára amikor arról kérdezték, milyen hangulatra számít Debrecenben április végén. A döntéshozóknak három város közül kellett kiválasztaniuk az Eurochallange négyes döntőjének házigazdáját. Isztambult és Chalon-sur-Saone-t megelőzve végül Debrecen futott be, melynek Főnix-csarnoka bokszcímmeccs és jéghokivébé mellett korábban tornász Európa–bajnokságnak is helyt adott már.

Pénteken újra zsúfolásig telhet a Főnix-csarnok
Pénteken újra zsúfolásig telhet a Főnix-csarnok


Mielőtt bárki feltenné a kérdést, mit keres a Szolnoki Olaj kosárcsapata jó 130 kilométerre a jól megszokott tiszaligeti oroszlánbarlangtól, muszáj elmondanunk, hogy a szolnokiak csarnoka nem alkalmas nemzetközi mérkőzés megrendezésére. A hazai kosárélet ebben a helyzetben sem lankadt, inkább ment, látott és győzött.

Másodjára döntőznek itthon. A hazai férfi kosárlabda utolsó nemzetközi klubsikerét a Budapesti Honvéd érte el még 1954-ben. A Bajnokok Európa Kupájának (BEK) négyes döntőjében a Bánhegyi–Czinkán-féle csapat a Rákosi-rezsim legnagyobb dicsőségére bronzérmet szerzett a kontinens legjobbjai között. Férfi BEK négyes döntőt egyetlen alkalommal, 1986-ban rendeztek hazánkban, mégpedig Budapesten. A nők ezen a téren jobban állnak, hiszen a pécsi és a soproni lányok is többször átélhették már a Final Four izgalmait. Iványi Dalmáék ráadásul 2004-ben hazai pályán, több ezer őrjöngő mecsekaljai fanatikus előtt zsebelték be a bronzérmet.


Csakúgy mint Báder Mártonék, akik 17 meccset harcoltak végig az Euroliga és az Európa Kupa után a harmadik legerősebbnek számító nemzetközi sorozatban, hogy hatalmas meglepetésre, világraszóló sikert aratva bejussanak a négyes döntőbe. A háromszoros bajnok Olaj alig egy hete még a rájátszás negyeddöntőjében küzdött a Kecskemét ellen, sikerrel. Április 11-én a Tiszaligeti csarnokban sikerült begyűjteni a Magyar Kupa-aranyat is, így kedvező előjelekkel, kellő magabiztossággal készülhettek a fiúk a debreceni mérkőzésekre.

Bajnoki aranyak, kupagyőzelmek. A szolnoki kosárcsapatot 1959-ben alapították meg. Napjainkig három magyar bajnoki és négy kupaelsőséget sikerült megszereznie a piros-feketéknek, a legutóbb kupaaranyat éppen hazai pályán, néhány héttel ezelőtt az Atomerőművel szemben. Az Alföldi Olajbányász 1982-ben jutott fel először a legfelsőbb osztályba, majd néhány éves ingázást követően 1989-tól folyamatosan tagja az Nb I-nek. Két évvel később, nemzetközi klasszisokkal tűzdelve már bajnokságot ünnepelhetett a gárda, mely ezt követően kétszer hódította el az elsőségért járó aranyat. Legutóbb a 2010/2011-es évadban. A Szolnok első alkalommal jutott ilyen messzire nemzetközi porondon, így nem meglepő módon soha nem játszott még négyes döntőt egyik sorozatban sem.


Az Olaj a Pyrrintö Tampere (finn) ellen sikeresen megvívott selejtezővel jutott az Eurochallenge Kupa főtáblájára. Az első csoportmeccseken német, ciprusi és francia csapatokkal szemben vívta ki a továbbjutást az utolsó három mérkőzést sorozatban megnyerve. Az Elan Chalon (francia), a Telekom Baskets (német) és az Okapi Aalstar hármassal kiegészülve elképesztő izgalmak közepette verekedte a negyeddöntőbe magát a szolnoki alakulat. A teljes körbeverést követően a kétpontos győzelem is elegendő volt az utolsó hazai meccsen, így kosárkülönbséggel Trotterék csípték el a második továbbjutó helyet. A negyeddöntőben a BK Ventspils várta a magyar csapatot, melyet 2-1-es összesítéssel, hatalmas bravúrral sikerült két vállra fektetni.

Egy életem, egy halálom

A szolnoki csodát tovább lehet álmodni, az együttes edzője, Pór Péter legalábbis igen bizakodó a kérdésben. – Vannak fiataljaink, ugyanakkor olyan rutinos, nemzetközi tapasztalattal bíró játékosaink is, mint Báder Márton. Ezek a srácok már a hátuk mögött tudhatnak jó néhány nagy csatát, így kellő önbizalommal felvértezve vágnak majd neki az előttünk álló két meccsnek – fejtette ki érdeklődésünkre Debrecen felé zötyögve a vezetőedző.

A center Báder Márton rutinja aranyat érhet a Szolnoknak
A center Báder Márton rutinja aranyat érhet a Szolnoknak


A menetrendet illetően elmondta, szerda este egy edzés vár a játékosokra, csütörtökön pedig kettő. Pénteken pedig jöhet az első csata. Reménykedett benne, hogy a szolnoki fanatikusok hazai pályát varázsolnak majd a Főnix-csarnokba, de figyelmeztetett, a törököket is komoly tábor kíséri majd Debrecenbe. „Elmondtam a játékosoknak: lehet, hogy valakinek életében egyszer nyílik lehetősége ilyen presztízsű meccset vívni, így mindenkinek ki kell hoznia magából a legjobbat. A Főnix ugyan térben más, picivel nagyobb is, mint a tiszaligeti csarnok, éppen ezért a héten többször is lehetőséget biztosítottunk a játékosoknak, hogy megszokják a körülményeket. Nem szeretnék százalékot mondani esélyeinket illetően, a másik ágról viszont az oroszokat várom a döntőbe.”

Az ellenfelek. Az isztambuli Besiktas a világ egyik legerősebb bajnokságának negyedik helyét foglalja el, idén megnyerte a Török Kupát. A négyes döntőnek talán ők a legnagyobb esélyesei. A Ljuberci (orosz) hazájának bajnokságában a harmadik, a francia Chalon pedig a negyedik helyet foglalja el. Mindhárom pontvadászat jóval magasabban jegyzett, mint a magyar, így kijelenthetjük, nem a Szolnok lesz a Final Four legnagyobb esélyese. A hazai pálya azonban mindenképpen Horváthék mellett szól majd

A lazaság nekünk kamatozhat

Tóth Zoltán ügyvezető igazgatótól megtudtuk, pénteken 800-900 szolnoki szurkoló kelhet útra különvonattal, de sokan autókkal csatlakoznak majd hozzájuk. „Rengeteg szurkolóra számítok, úgy hallottam, hogy az ország minden pontjáról érkeznek majd a meccseinkre – adott bizakodó választ kérdésünkre Horváth Zoltán. A magyar válogatott játékos a nemzetközi rutint illetően abszolút egyetértett edzőjével, de hozzátette: a csapat hozzáállásával kiegyenlítheti az esetleges tudásbeli különbséget. A Besiktas-mérkőzéssel kapcsolatban elmondta, videón kielemezték a törökök játékát, ami alapján megállapítható, minőségi csapat ellen kell majd pályára lépni pénteken. – Nem gondolom, hogy a többi gárda sokkal jobb lenne nálunk, sőt a Besiktast elemezve kiderült, a sztárok hajlamosak a lazább játékra is. Néhányaknak közülük ez a négyes döntő nem akkora kihívás, mint nekünk. Ezt akár még a magunk javára is fordíthatjuk.”

A Szolnok pénteken 18 órakor kezd a Besiktas ellen, egy esetleges győzelemmel pedig vasárnap akár a kupaaranyért szállhat harcba. A jegyek kétharmada a hírek szerint már elfogyott, pokoli hangulatnak tehát nem leszünk híján.

szolnoki kosárcsapatot 1959-ben alapították meg. Napjainkig három magyar bajnoki és négy kupaelsőséget sikerült megszereznie a piros-feketéknek, a legutóbb kupaaranyat éppen hazai pályán, néhány héttel ezelőtt az Atomerőművel szemben. Az Alföldi Olajbányász 1982-ben jutott fel először a legfelsőbb osztályba, majd néhány éves ingázást követően 1989-tól folyamatosan tagja az Nb I-nek. Két évvel később, nemzetközi klasszisokkal tűzdelve már bajnokságot ünnepelhetett a gárda, mely ezt követően kétszer hódította el az elsőségért járó aranyat. Legutóbb a 2010/2011-es évadban. A Szolnok első alkalommal jutott ilyen messzire nemzetközi porondon, így nem meglepő módon soha nem játszott még négyes döntőt egyik sorozatban sem.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása