Fantasztikus Cseh-arany + Képek

Fábik Tibor

2012. május 23., szerda 19:15, frissítve: szerda 21:24

Alig több, mint negyedórája volt Cseh Lászlónak, hogy a férfi 200 pillangó középdöntője után odaálljon a 200 vegyes rajtjához a debreceni úszó Eb-n, de ez sem akadályozta meg abban, hogy megszerezze az aranyérmet.

A döntőben 50 méternél Cseh László fordult elsőként, s bár 100-nál a brit Goddard átvette a vezetést, mellen Cseh visszavette, és gyorson is megőrizte az előnyét. A Kőbánya klasszisa a célba 1:56.66-os eredménnyel csapott be, textil dresszben még soha sem úszott ilyen időt. A végén bő egy másodpercet vert a brit riválisára. A döntőbe ugyancsak bejutott Verrasztó Dávid 2:01.70-nel a hatodik helyen zárt.

Fotó: Reuters

„A két évvel ezelőtti döntőben, ahol az osztrák Rogant előztem meg, nehezebb dolgom volt, de ezt a mostani aranyat sem adták könnyen… Világversenyen ilyen rövid időm még sose volt egy szám előtt, nem sokat pihenhettem a pillangó előtt… Ám azt sem akartam úgymond feladni, mert az megfutamodás lett volna a részemről. Bevallom, a középdöntő eredményei alapján nem hittem volna, hogy a brit srác lesz a legnagyobb ellenfelem, háton feljött, és nem akart elfáradni. De úgy voltam vele, hogy mellen tartani fogom, és ha a gyorsra én fordulók elsőként, akkor meglesz az arany” – nyilatkozta Cseh László.

James Goddard, Cseh László és Markus Rogan (balról jobbra)
James Goddard, Cseh László és Markus Rogan (balról jobbra)
Fotó: MTI

 

Fotó: MTI

Az Eb szerdai napján lett még egy érmünk (túl Kis Gergő ezüstjén és Gyurta Gergely bronzán is 1500 gyorson), férfi 200 gyorson Kozma Dominik a harmadik helyet szerezte meg. Ugyan a középdöntőből az első helyen került be a fináléba, tudtuk, hogy ez csalóka, és versenyzőnk is maximálisan elégedett volt a bronzérmével: „Sem helyezésben, sem időeredményben nem gondolkodtam, csak maga a verseny járt a fejemben. És igazából el is vitt a lendület, aminek az lett a következménye, hogy az utolsó huszonöt méteren már nem nagyon tudtam mozgatni a lábamat. De ez most nem számít, a lényeg, hogy dobogós vagyok” – mondta boldogan Kozma Dominik.

Bohus Richárdot se hagyjuk ki a krónikából, aki 50 háton 25.36-os országos csúcsot ért el, és az ötödik helyen lett döntős. S hogy igazán bizakodva várhassuk a csütörtököt: Gyurta Dániel (200 mell), Biczó Bence (200 pillangó) és Hosszú Katinka (200 vegyes) egyaránt a legjobb idővel lett finalista.