Folytatja kapitányi munkáját Kiss László

MTI

2016. január 10., vasárnap 13:11, frissítve: vasárnap 17:10

Kiss László, a magyar úszósport sikerkapitánya a továbbiakban is betölti tisztségét – közölte vasárnap Gyárfás Tamás, a honi sportági szövetség (MÚSZ) elnöke az MTI-vel.

Kiss László vasárnap az MTI-nek azt mondta: „az az igazság, hogy Gyárfás elnök úr már elkésett, mert a döntést a találkozásunk előtt meghoztam. Olyan erős volt a kiállás, élén a miniszterelnök úrral, megannyi edzővel; volt tanítványaim, a válogatott úszói, számos sportember részéről, hogy nem határozhattam másként.” A kapitány hozzátette: nem kíván sajtótájékoztatót tartani, esetleg tovább korbácsolni a kedélyeket, „szürke háttérmunkásként akarok dolgozni a közös siker érdekében”.

Már többen reagáltak a hírre

Kiss visszatérését kommentálva Gyárfás Tamás, a magyar szövetség (MÚSZ) elnöke az MTI érdeklődésére azt mondta, hogy „most már ideje a sportág előtt álló feladatokra összpontosítani.”

A világ- és Európa-bajnok Cseh László így reagált: „örülök, hogy a kapitány ismét ott áll a fedélzeten, a kormányrúdnál.”

Risztov Éva, a londoni olimpia 10 kilométeres nyíltvízi úszásának aranyérmese azt mondta: „még jócskán nincs itt az ideje, de ha egyszer Laci bácsi elköszön tőlünk, annak meg kell hogy legyen a maga méltósága. Remélem, ez a búcsú még soká lesz”.

Hargitay András, az úszók jelenlegi utánpótlás-kapitánya szerint nagyban segítette a kapitány mostani döntését, hogy sokan kiálltak mellette: „nemcsak az edzők, a versenyzők, az edzőbizottság, hanem gyakorlatilag a magyar társadalom egy jelentős része összefogott azért, hogy ő visszajöjjön. Szerintem ez neki erőt adott”.

Petrov Iván, aki a Kiss László mellett nyílt levélben is kiálló úszóedzők egyike, elégedetten kommentálta a vasárnapi hírt: „nagyon helyes döntést hozott a szövetségi kapitány, amikor a maradás mellett döntött. Ennek minden edző örül, aki olimpiára készít fel versenyzőket. Nem is kérdés, hogy alig nyolc hónappal a riói olimpia előtt változatlanul neki kell a kapitányi teendőket ellátnia, más erre a feladatra nem lenne alkalmas”.

„Nemzeti ügy” – Még Orbán Viktor is megszólalt

Mint arról az MNO is beszámolt, Kiss László csütörtökön mondott le szövetségi kapitányi tisztségéről. A szakember méltatlannak nevezte a helyzetet, amelybe Hosszú Katinka sajtótájékoztatóján került. Az esemény végén Kiss László szeretett volna beszélni az úszószövetséggel kapcsolatban másodjára bírálatokat megfogalmazó Hosszú Katinkával, ám a világ- és Európa-bajnok faképnél hagyta a hozzá igyekvő szakvezetőt anélkül, hogy szóba állt volna vele.

A lemondás után Gyárfás Tamás úgy nyilatkozott, hogy a magyar úszósportnak szüksége van mind Hosszú Katinkára, mind Kiss Lászlóra. Az esettel kapcsolatban az úszótársadalom több tagja is kifejtette már a véleményét, és többen kiálltak Kiss László mellett is. A Magyar Edzők Társasága nyílt levelet tett közzé kilencven úszóedző, és megszólalt az ügyben a miniszterelnök is. Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című műsorában azt mondta: az ügy szereplői kiváló sportemberek. Hozzátette: miután olimpiára készülünk, nemzeti ügyről van szó, ezért – jelezte – felajánlotta „jószolgálati” képességeiket, „csak valaki mondja meg, mi az, amiben a kormányzat segíteni tud, hogy sok kiváló ember együttműködése ne lehetetlenüljön el”.

Mint ismert, ezt megelőzően az úszónő teátrálisan, sajtótájékoztatóján tépte szét azt a szerződést, amelyet az úszószövetségtől kapott a karácsony előtti sajtótájékoztatója után, ahol Hosszú azzal állt a nyilvánosság elé, hogy szerinte a szövetség nem ad megfelelő hátteret, mégis elvárja a világszínvonalú eredményeket.

„Gyárfás keveri a lapokat, pedig neki kellene lemondania!”

A szöuli olimpia mellúszó bajnoka, Szabó József nem lepődött meg Kiss László maradása miatt. Ez volt a papírforma, mondta el az MNO-nak Darnyi és Egerszegi egykori versenyzőtársa.

„Ez volt a papírforma, erre lehetett számítani!” – jelezte Szabó Joe. Hozzátette, Kiss László áldozatnak való beállítása, a sajtótájékoztatóra küldése nyilvánvalóan Gyárfás Tamás ötlete volt. „Ezen a terepen jól mozog. Ügyesen kifundálta...!” – mondta Szabó.

„Már rég nem Hosszú Katinka problémáiról van szó, hanem Kiss Laci bácsiról, akivel nem állnak szóba.”