GPS-készülékkel látnak el hegymászókat a Csomolungmán

MTI

2017. március 20., hétfő 19:55

Kísérleti jelleggel GPS-készülékkel látnak el a nepáli hatóságok hegymászókat az idei szezonban a Csomolungmán, hogy így igazolják a csúcshódítások valódiságát a világ legmagasabb hegyén, vészhelyzetben pedig könnyebb legyen megtalálni a túrázókat.

Amennyiben a kezdeményezés sikeresnek bizonyul, kötelezővé teszik a készülékek alkalmazását – közölték az illetékesek hétfőn Katmanduban.

A hegymászóknak, akik felérnek a 8848 – más mérések szerint 8850 – méteres csúcsra, fotóval is igazolniuk kell, hogy fent jártak, a csúcshódítás hitelességét pedig az alaptáborban tartózkodó összekötőnek is igazolnia kell a hatóságoknak.

Tavaly nagy port vert fel, hogy egy indiai házaspár hamisított fotót tett közzé állítólagos csúcshódításáról. Le is buktak, a nepáliak pedig tíz évre eltiltották őket a hegymászástól az országban.

A turisztikai minisztérium egyik munkatársa a sajtónak elmondta, hogy a navigációs készülékeket az expedíció végeztével a hegymászóknak be kell mutatniuk Katmanduban, ahol ellenőrzik, hogy valóban megtörtént-e a csúcshódítás.

A turizmus és a hegymászás kulcsfontosságú bevételt jelent Nepál számára, a bruttó hazai össztermék (gdp) négy százalékát adja. A Csomolungma meghódításával májusban próbálkoznak a legtöbben, akkor a legkedvezőbb az időjárás.