Győztes rajt Japán ellen

Novák Miklós

2012. április 15., vasárnap 16:56, frissítve: vasárnap 17:13

Megnyerte első mérkőzését a magyar jégkorong-válogatott a Ljubljanában vasárnap megkezdődött divízió I-es világbajnokságon. Az 5–1-es siker magabiztos győzelmet sejtet, de voltak meleg pillanatok, a bírók a japánok két gólját sem adták meg.

Piros-fehér-zöldbe öltözött a ljubljanai Stozice Aréna, legalább ezer magyar szurkoló utazott ki a szlovén fővárosba a vb nyitómeccsére. Szerencsére nem csalatkoztak, megérte a vasárnapi kirándulás. A magyar válogatott már a 6. percben megszerezte a vezetést. Magosi kanyarodott fel a kapu mögül, a védők nem bántották, Haruna Masahito kapus is elaludt, a dunaújvárosi csatár második próbálkozásra csak bekotorta a korongot a hálóba (1-0). Egy percen belül újabb két magyar helyzetet jegyezhettünk fel, ezért a japánok kapitánya, Mark Mahon gyorsan időt kért. Ezután sem változott a játék összképe, fölényben voltak a mieink, s a 13. perc elején növelték az előnyüket. Sikorcin játszott középre a kapu mögül, Horváthot üresen hagyták, s ő két méterről beütötte a pakkot (2-0).

A neheze a második húsz percben következett. A japánok kétszer is bevették Bálizs Bence kapuját – az eredmény mégis maradt 2-0. Hogy ez miként lehetséges? A videobíró mindkétszer nekünk kedvezett. Haga Yosuke gólját a kapus akadályozásáért, Terao Hiromichiét magas botért nem adták meg a játékvezetők az elemzés után. A második eset tiszta volt, hiszen a japán játékos tényleg a felsővas síkja felett ért bele a korongba, az elsőnél azonban fordított döntés is születhetett volna. Szegény japánokra rájár a rúd ellenünk, a 2008-as szapporói világbajnokságon, amelyen a magyar válogatott feljutott az A csoportba, teljesen szabályos góljukat vették el, akkor éppen az volt a gond, hogy még nem segítette videó a bírók dolgát.

Terao gólját a 31. percben vették el, a 34.-ben aztán eldőlt a meccs. Emberelőnyben Ladányi tálalt kiválóan Sofron elé, aki elemi erővel bombázta a korongot Haruna Masahito kapujába (3-0). Ettől a mindig fegyelmezett japánoknál is elszakadt a cérna, Kawashima durván leterítette Sille Tamást. Veterán hátvédünk ajkát össze kellett varrni – persze az eset után Sille visszaállt –, Kawashima pedig ötperces kiállítással bűnhődött. A magyarok nem túlzottan erőltették a gólszerzést az egyébként ritka lehetőség alatt, de a vége felé Kovács Csaba azért kapuvasat érintő találatot jegyzett (4-0).

A harmadik harmadnak már nem volt jelentősége.Az  50. percben a bírók, talán kompenzálásként, Horváth és Benk együttes kiküldésével kettős emberelőnnyel ajándékozták meg a japánokat, akik azonban képtelenek voltak bevenni Bálizs kapuját. A másik oldalon az 55. percben Vas János szép asszisztjából Mihály Árpád az ötödik gólunkat szerezte, ami után Yanadori beütötte a japánok becsületgólját, így alakult ki az 5-1-es végeredmény.

Kevin Primeau, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a vb-újonc Bálizs Bencét jelölte a csapat legjobb játékosának. A fiatal kapus így összegzett: „Igyekeztem nem foglalkozni azzal, hogy Hetényi Zoltán és Szuper Levente hazatér-e, nem olvastam a blogokat, fórumokat, még újságot se nagyon vettem a kezembe, csak a saját feladatommal törődtem. A lengyelek elleni két felkészülési meccs után már éreztem, hogy erősek vagyunk, én elvártam a csapattól, hogy legyőzzük Japánt.”

A sajtótájékoztatón természetesen szóba került a két meg nem adott gól, de még az ellenfél kapitánya is elismert, ettől függetlenül jobb volt a magyar válogatott. „A második érvénytelenített találatnál már a lövés pillanatában úgy éreztem, hogy magasan volt a játékosom botja, az első viszont szerintem érvényes volt. Az NHL-ben hetente több ilyen gól születik. De ilyen a hoki, ez is benne van a játékban. A magyarok ettől függetlenül megérdemelték a győzelmet. Az én csapatom nagyon fiatal, gyerekek vagyunk, a magyarok könyörtelenül kihasználták a hibáinkat. Az 5-1 az 5-1, az eredmény önmagáért beszél” – értékelt Mark Mahon.

„Új játékosok csatlakoztak a válogatotthoz, új sorokat alakítottunk, ezért nem tudhattam pontosan, hogy mire leszünk képesek. Szerencsére frissek voltak a srácok, összességében magabiztosan játszottak, nem forgott veszélyben a győzelem. Természetesen nehezebb lett volna a dolgunk, ha csak a japánok egyik gólját megadják, de kollégám is megjegyezte, nem ezen múlott a végeredmény. Ukrajna ellen is kemény mérkőzésre számítok. Más stílusú csapat, mint a japán, de az a célunk, hogy nyerjünk” – jelentette ki Kevin Primeau.

Hétfőn a Magyarország–Ukrajna mérkőzés is 13.00-kor kezdődik.